Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett felfritt värmeverk

Fjärrvärmeverket i Kvissleby har utan större driftavbrott gått i sju år. Den permanenta anläggningen byggdes under 1997 och togs i drift i början av 1998.

Annons
Den vita röken som kommer ur den 40 meter höga skorstenen är 38 gradig vattenånga. Innan röken släpps ut har den gått igenom en så kallad rökgastvätt för att få ett miljövänligt utsläpp. Röken innehåller 20 milligram stoft per kubikmeter.Motsvarande siffror för en oljeeldad panna 200-300 milligram.
Det är ett väldigt bra verk, driftsäkert och ekonomiskt lönsamt. Eftersom vi eldar med biobränsle kommer vi bort från oljeberoendet därför är det en ren verksamhet vi bedriver här, säger Bosse Sondell, driftansvarig vid Kvisslebyverket.
Fram till år 1995 hade Kvissleby centrum sin värmeförsörjning ordnad genom att fastigheterna hade egna oljeeldade pannanläggningar, värmepumpar eller elvärme.
I början av 1995 utreddes förutsättningarna för etablering av fjärrvärme i området och beslut fattades under april 1995 om att bygga ut ett fjärrvärmesystem. Utbyggnaden påbörjades under hösten 1995 och en tillfällig biobränsleeldad pannanläggning uppfördes i närheten av Njurunda simhall under våren 1996. Anläggningen hade en effekt av 1,0 MW med sågspån som bränsle.
Redan vid etableringen av fjärrvärme planerades för en permanent värmecentral på Svartviks gamla industriområde norr om Kvissleby centrum.
Den permanenta anläggningen byggdes under 1997 och togs i drift i början av 1998. Samtidigt lades den provisoriska anläggningen ned och biobränslepannan flyttades till Matfors
Anläggningen är obemannad och driften övervakas kontinuerligt från kraftvärmeverket i Korsta. Men varje mådag och fredag är det personal här på Kvisslebyverket, det är ur säkerhetsskäl vi gör så, säger Bosse Sondell.
Fjärrvärmen omfattar de flesta fastigheterna i Kvissleby centrum, inga villor, och når även Nolbyområdet. Vidare finns en fjärrvärmeledning under Ljungan vilket har möjliggjort anslutning till Skottsunds vårdcentral, dagis och andra fastigheter öster om älven. I måndags anlöts den första villan till fjärrvärmeverket i Skottsund.
Vi gör av med 900 ton spån i månaden under den kalla årstiden
Restprodukten blir sex ton aska, det säger det mesta om den effektiva förbränningen. Askan fuktas så den inte flyger omkring innan den fraktas till Blåbergstippen, säger Bosse Sondell.

Snabbfakta om anläggningen
En biobränslepanna med effekten 4 MW och rökgaskondenseringsanläggning med 1 MW effekt avsedd för eldning med biobränslena sågspån, bark och flis.
Bränslemottagning och tillsyn sker dagtid.

Mer läsning

Annons