Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för de nya mobilerna

På sina håll orsakar de kraftigt motstånd och hårda strider. Men för det mesta växer upp utan större problem.
ST var med vid bygget av en 3G-mast i Juniskär.

Annons
Mängder av nya master för mobiltelefoni byggs nu upp runt om i Medelpad. På en bergsknalle en liten bit från kusten i Juniskär finns en.
Det är en naturskön plats, och männen uppe i masten kan njuta av en vacker utsikt om de lyfter blicken. Men just nu är de koncentrerade på annat.
Hissa upp den lite till, ropar Tony Olofsson från tolv meters höjd.
Nere på marken står Jan Tjernell och sköter spelet som hissar upp nästa mastsektion.
När alla delarna är på plats ska masten vara nära 50 meter hög.
Normalt sett lyfts sektionerna på plats med hjälp av en kran. Om kranbilen inte kan ta sig fram till platsen är helikopter ett alternativ.
Men för den 3G-mast som ska på plats i Juniskär har man valt en annan lösning. Materialet har förts på plats med hjälp av skogsmaskiner, inklusive den 2,2 ton tunga teknikboden vid foten av masten.
Männen som sätter ihop själva masten är vana att arbeta över hela landet. Men den här gången är de på hemmaplan. Lars-Börje Andersson, en av dem som klättrar upp för att montera ihop delarna, är till och med från Juniskär.
Jag har tänkt på att jag kanske inte borde jobba med den här. Bäst vad det är törs man väl inte gå in på Juniskär Café i sommar, skämtar han.
3G-masterna har väckt protester på många håll, bland annat på grund av rädsla för strålning och oro för hur naturmiljön påverkas.
De som jobbar med utbyggnaden är förvånade över uppståndelsen, eftersom GSM-masterna aldrig orsakat samma debatt. Experter har också påpekat att en person som pratar i mobiltelefon utsätts för starkare radiosignaler från den egna telefonen än från basstationen.
Ändå kvarstår oron. Härom veckan genomfördes ett sabotage i Skara, där en 72 meter hög mast kapades och fälldes.
Men även om motståndet i bland annat Kovland är stort, så har de flesta master i Medelpad inte mött några större problem.
Därmed inte sagt att vägen från planering till verklighet är enkel.
Det gäller först att hitta en radiomässigt bra punkt, dit man kan ta sig och få el och transmission relativt enkelt.
Granskog är det värsta vad gäller täckning. Den dämpar täckningen väldigt snabbt, berättar Lars-Eric Gustafsson från Telia.
När en plats valts ut följer åtskilligt arbete innan bygget kan påbörjas.
Markägaren, luftfartsverket och försvaret kan ha synpunkter. Kommunen ska bevilja bygglov, och det krävs samråd med länsstyrelsen om miljöaspekterna. Ibland anlitas ornitologer som utreder effekterna för fågellivet.
En rad olika entreprenörer är involverade i bygget i Juniskär. Männen som sätter ihop mastsektionerna kommer från Matforsföretaget Olofsson Mastmontage, som är anlitat av Flextronics, som i sin tur utför arbetet åt nätbyggaren Svenska UMTS-nät. Det sistnämnda bolaget ägs av teleoperatörerna Telia och Tele2.
Ett annat nät byggs upp av 3Gis, som har andra operatörer bakom sig.
Men många gånger kommer de konkurrerande företagen överens om att nyttja varandras master genom att sätta upp egna antenner i dem.
Det finns ingen anledning att ställa två master bredvid varandra, säger Lars-Eric Gustafsson som tycker att samarbetet med de andra operatörerna fungerar bra.
Han har själv börjat använda 3G, bland annat när han är i fjällen och vill komma åt internet.
Det funkar som ett minibredband. Det är ett riktigt lyft, säger han.
De första 3g-tjänsterna lanserades för två år sedan, och i fjol exploderade försäljningen av 3g-telefoner.
Men Lars-Börje Andersson som är på väg att klättra upp i masten för att montera ännu en sektion är skeptisk.
Jag kommer aldrig att skaffa en. Man ska nog ha ett speciellt jobb för att ha nytt av en. För mig räcker det med en telefon man kan ringa på, säger han.

Fakta/3G
3G betyder tredje generationens mobiltelefoni. Den första generationen var NMT, och den andra GSM, ett system som för övrigt fortfarande byggs ut. 3G kallas även UMTS, Universal mobile telecommunications system.
Tekniken innebär snabbare överföring till mobiltelefoner så att man lättare kan skicka och ta emot grafik och bilder, även rörliga. Bredbandshastigheten öppnar dörren för en rad nya tjänster.
Frekvenserna är högre än i dagens GSM-nät. Det medför sämre räckvidd och kortare avstånd mellan antennerna. Avståndet varierar beroende på vilken typ av terräng det är och vilken kapacitet man vill erbjuda. Det kan röra sig om 250 meter i stadsmiljö i 10 kilometer i glesbefolkade områden.
I tättbebyggda områden sätts antennerna ofta upp på befintliga byggnader, men på landsbygden byggs på många håll höga nya master.
I Sundsvalls kommun har man hittills beviljat 50 bygglov för 3G-master.

Mer läsning

Annons