Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett öra för Inga-Greta

/
  • Det var ofta mycket arbete, men personalen var duktig och stämningen uppåt. Under 1950- och 60-talen grundlades den moderna hörselvården, och Inga-Greta Lysell var pionjären i Västernorrland.

I dag firas Hörselns dag i Kulturmagasinet.
Men för Inga-Greta Lysell i Sundsvall var varje dag fram till pensioneringen en hörselns dag.
Hon var pionjären som byggde upp hörselvården i länet på 50 - och 60-talen. Hon har sett tekniken komma och attityden förändras.

Annons
Under 1900-talets första hälft fanns föga hjälp för dem som hörde dåligt.
Var det barn hände det att de ansågs ouppmärksamma eller dumma, och i den mån skador gick att avhjälpa saknade läkarna ofta utrustning.
I mitten av 50-talet arbetade Inga-Greta Lysell som öronoperationssköterska. Men reumatiska besvär gjorde att hon inte var så rörlig som arbetet krävde. I stället blev hon ledare för den utbyggnad av hörselvården som äntligen skulle se dagens ljus.
Inte bara skulle en hörcentral byggas upp på sjukhuset, dit människor med hörselproblem kunde vända sig. Man skulle också ut i skolor och testa barnens hörsel för att tidigt fånga upp dem som behövde hjälp.
Inga-Greta Lysell och hennes medhjälpare kuskade Medelpad runt i skraltiga tjänstebilar. En gång blev de sittande långt inne i Ånge kommun med trasig mätapparatur och en bil som sköterskan trampat genom golvet i.
Runtom i skolorna hittade de många barn med men av dåligt skötta öroninflammationer och andra skador.
Vi ordnade en koloni för barn från länet. De bodde där i 21 dygn, vi tiggde ihop mat och lärare ställde upp gratis för att lära dem läsa på läpparna.
Efter det började det startas hörselklasser. Men många föräldrar protesterade när vi ville ha dit deras barn, säger hon och noterar att många i dag också skäms för att visa att deras hörsel är nedsatt.
Senare arbetade hon i hela länet. Ofta blev hon och medarbetarna kallade till fabriker för att berätta om maskinbullrets faror.
1982 slutade Inga-Greta Lysell arbeta och belönades då, som tredje person i landet, med Silverörat, Nordiska Audiologiska Sällskapets utmärkelse.
Hörselns dag, som firas i dag, är ett arrangemang från Hörselskadades förening kring frågor aktuella i dag. Och än finns mycket att göra för att underlätta hörselskadades liv. Inga-Greta Lysell nämner svårigheterna för döva och hörselskadade unga att få jobb efter utbildningen, och bristen på teckenspråkstolkar.
Ändå noterar hon att världen låter annorlunda för dem med nedsatt hörsel i dag än på 40-talet. Inte bara på grund av tekniska framsteg.
Man hinner inte inte hjälpa alla genast, men i dag får man i alla fall stå i kö. Ingen blir släppt, säger hon.


Mer läsning

Annons