Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett simäventyr på andra sidan Atlanten

/

Los Angeles nästa.
Snart korsar Linnea Bäckman och Johanna Hasselryd från Solens IF Atlanten för att delta i Special Olympics World games.
– Det är svårt att förstå hur stort det är, säger tränaren Kerstin Norberg.

Annons

Tjejerna avverkar längd efter längd i Himlabadets bassäng. Det är femte dagen på träningslägret som ska förbereda dem för den stora tävlingen i USA.

– Vi blev alldeles chockade när tränaren ringde och sa att vi var uttagna, säger Johanna.

– Jag firade på boendet med mina kompisar. Med godis och glass, säger Linnea.

När Sundsvalls Tidning kommer på besök är det hårdträning som gäller i flera dagar i sträck. Löpning, vattengympa, stretching och naturligtvis simning har stått på schemat. Alla sex svenska simmare som ska till USA är på plats i Sundsvall.

Johanna har simmat i knappt tio år medan Linnea började simma redan som sexåring.

– Jag har alltid tyckt att det är kul att vara under vatten. Och när jag upptäckte Solens IF började jag där eftersom jag har ett funktionshinder, säger hon.

Den 25 juli är invigningen i Los Angeles. Under en dryg veckas tid pågår tävlingarna i en mängd olika sommaridrotter. Totalt 7 000 idrottare och coacher samt ännu fler volontärer är på plats.

– Det här betyder jättemycket för simmarna. De får chans att se mycket och träffa andra människor, säger huvudtränaren Kerstin Norberg från Solens IF.

Både Johanna och Linnea tävlar för Solens IF. Gustav Ljungberg är också från Sundsvall, men tävlar för Njurunda simsällskap. Trion utgör halva svenska simmartruppen som åker till tävlingen.

Och det är en berest grupp som åker. Gustav har varit i både Shanghai, Rom och Mallorca på Special Olympics. Även Johanna och Linnea har tävlat internationellt och tagit medaljer.

– Det var Kennedy-familjen som startade Special Olympics från början, för att den här gruppen ska få komma ut i världen, säger Kerstin.

Alla har chans att ta medalj på plats eftersom man tävlar i tio olika divisioner. Tanken är att alla i respektive division ska ha lika chans till medaljplats.

– Det här är lika stort som OS, även om man inte får kalla det för det. Skillnaden mot Paralympics är att de som åker till Special Olympics inte är elit. Men jag tycker att de är elit ändå, säger Kerstin.

Under våren har dessutom ett filmbolag följt det svenska laget inför Special Olympics World games. Dokumentärserien kommer att sändas i TV4 i sex delar på tv i höst och skildra arbetet före, under och efter den stora tävlingen.

– De har följt både Gustav och Linnea, men sedan vet man naturligtvis inte vad som kommer med i programmet, säger Kerstin.

Johanna och Linnea tränar cirka fem dagar i veckan, eller så mycket de hinner vid sidan av sina jobb. Simningen är en stor del av Solens IF och en utmärkt träningsform, menar Kerstin.

– De lär sig veta var de har kroppen. Och gemenskapen är jätteviktig, säger hon.

Linnea håller med. Hon känner vad mycket gott simträningen för med sig.

– Det är nyttigt för kroppen. Man mår så bra, säger hon.

Kerstin Norberg har också varit med under många tidigare tävlingar och beskriver det som något helt fantastiskt.

– Det är otroligt. När vi var i Aten såg vi svenska flaggor överallt. Det var nästan så att tårarna rann.

Ryktet säger att självaste president Obama ska tala på invigningen. Om det är ett rykte eller sanning lär snart visa sig för simmargänget från Sundsvall.

Mer läsning