Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett Sundsvallskt varumärke i musik

/

De har sjungit för påven, drottning Silvia och Olof Palmes begravningsfölje. De har sjungit i Sydneys operahus, hos Kon-Tikifararen Bengt Danielsson på Tahiti, i Globen, Notre Dame, Disneyland, och hemma i Sundsvall. Sundsvalls Kammarkör, stans mest beresta kör, fyller 40 i dagarna.

Annons
1955 startade en ung körledare vid namn Kjell Lönnå en ungdomskör i Sundsvall.
Men ungdomar är rörliga och tio år senare hade många försvunnit. De som fanns kvar och inte hade vuxit ifrån sånglusten formade i stället en 14 röster stark vuxenkör som fick namnet Sundsvalls Kammarkör.
Nu, efter 40 år, är Kjell Lönnå och den nu fullvuxna kören fortfarande lyckliga ihop. Via tv-program, skivor och storsångsmöten har Sundsvall blivit Sångsvall, och Kjell Lönnå har blivit Sveriges Mr. Körsång.
Hans egna körer har förstås fått en särskild roll. I den våg som den moderna körfolkrörelsen utgör har de surfat i framkant; de har blivit medialt bevakade, kända. De har sjungit med mängder av välkända gästartister, och få körer har sett så mycket av världen och Sverige som Sundsvalls Kammarkör.
Givetvis är resandet och artistmötena spännande för kören. Men när Margaretha Lundgren, som började i ungdomskören 1957 och efter ett uppehåll sjungit i Kammarkören sedan 1980, får frågan vad som är speciellt med Kammarkören har hon ett annat svar.
Kjell, som har förmågan att fånga upp folk och är en mästare på att övertyga publiken. Och den blandade repertoaren, säger hon.
Samma bild ger kamraten i basstämman, Lennart Gustafsson, som också gjort uppehåll men går in på sitt 32:a år i kören.
Redan innan jag började första gången såg jag vilken publikkontakt kören hade. En blandad repertoar, allsång ibland och Kjells prat mellan sångerna; det blev en enorm gemenskap. Kjell har en särskild förmåga att styra känslor vidare till dem som lyssnar, säger han.
Musik både av de stora mästarna och mer lättsamt gods, men också en social dimension, en kommunikation mellan scen och salong - då tycks musiken lättare hitta in i hjärtat.
Ibland får till och med \"publiksamtalet\" spontant styra valet av sånger under en konsert.
Jag kan ta bort eller lägga till sånger för att jag känner att nu vore den här lämplig i stället. Men kören har en stor repertoar, säger Kjell Lönnå.
Vi sjunger allt utantill; det är en förutsättning. Det ger en annan approach, en annan publikkontakt. Notbladen blir ofta en napp, en tröst. Men om man repeterar en sång vid 10-12 övningar så brukar den sitta, säger han.
Musik och gemenskap i ett och samma koncept verkar också inåt, på kören själv. Margaretha Lundgren och Lennart Gustafsson tycker att övningarna är lika roliga som konserterna.
Kammarkörens sångare är inga proffs; de har jobb att sköta och familjer att ta hand om. Med tanke på att kören ger ett 40-tal konserter per år, varav bara ett tiotal hemma, kräver det en del.
För mig har det gått bra. Barnen var stora redan när jag började andra gången. Lite besvärligt är det när vi måste vara lediga en fredag, men jag har fått lita till kollegernas välvilja, säger Margaretha Lundgren.
Lennart Gustafsson är gift med en före detta sångare som förstår hans glädje. Han är också glad för att många resor förläggs till storhelger och att alla planeras långt i förväg så att sångarna har tid att ta ledigt.
Kanske är det som med fotboll: blir man lite känd är arbetsgivarna också mer välvilliga, säger han.
Om man känner att man får mycket igen är det värt arbete och tid, tycks kören resonera.
Fast kören har funnits i 40 år är den vital och energisk. Och jag inbillar mig att vi är en tillgång för Sundsvall, säger Kjell Lönnå.
Själv tröttnar han aldrig på körer och sångarna är fortfarande sugna. Så det ser ut som om Kammarkören tänker fortsätta sjunga för Sundsvall, Sverige och världen.
Födelsedagen firas i hemmet med konserter i GA-kyrkan på fredag och Stadshussalongen på lördag. Sedan stundar nästa Sånger för livet-gala i Globen.
Och 2006 väntar Honolulu på kören från Sundsvall.

Mer läsning

Annons