Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-medel till filmfestival och pilgrimsled

Filmfestivalen i Liden och pilgrimsleden St Olof/Medelpad fick vardera 400 000 kronor när EU-medel fördelades till olika utvecklingsprojekt i går. — Än är det inte så många som har sökt pengar. Det här är ju helt nytt, säger Mittlands ordförande Nils G Johansson.

Annons
Mittland är en samarbetsprojekt med representanter från den offentliga, privata och ideella sektorn i Ånge och Sundsvall. Gruppen ska fördela EU-medel och pengar från länsstyrelsen enligt en metod som används inom EU och vars syfte är att utveckla landsbygden.
Förutom Liden wild life film festival och pilgrimsleden mellan Selånger och Jämtlandsgränsen fick rid- och vandringsleden Gusturleden och Tuna hembygdsförenings projekt En stund över 275 000 respektive 74 000 kronor.
Mittland förfogar totalt över omkring åtta miljoner kronor som ska ha fördelats under 2005 och 2006.
Målet är att lyfta hela vårt område och göra det attraktivt att leva här. Vi har flera ärenden som ligger för beredning och nästa beslutsmöte blir den 22 juni i Haverö, berättar Nils G Johansson.
Lena Schmidt från Matfors och Sirkku Heiskanen från Fränsta har anställts som Mittlands projektledare på halvtid. Ånge kommun är formell projektägare och därifrån sköts det ekonomiska arbetet.
Filmfestivalen i Liden har en total budget på drygt en miljon kronor och förhoppningen är att naturfilmare ska samlas i bygden i december månad varje år. Pilgrim Medelpad är en ideell förening som samverkar med länsmuséet, Mitt Sverige turism, hembygdsföreningar och Svenska kyrkan.
De ska utveckla och marknadsföra leden, arkivera material och genomföra en mängd aktiviteter, säger Nils G Johansson.
Islandshästföreningen Gustur ska trycka kartor, bygga broar och vindskydd.
Hästsporten börjar bli väldigt stor i västra Medelpad, men ridlederna har inte utvecklats i samma takt.
I Tuna hembygdsförenings projekt En stund över lyfts kvinnornas roll fram historiskt sett.
Det handlar om vad kvinnorna åstadkom förr när de fick en stund över. Hembygdsföreningen ska ordna syjuntor i skolan och sedan visa upp sina alster. Det här projektet kan kännas lite tveksamt ur breddsynpunkt, men det handlar heller inte om en så stor summa pengar, säger Nils G Johansson.

Fakta/Vem som kan söka projektpengar
Flera företag i samverkan kan söka projektpengar av Mittland.
Föreningar, och gärna företag och föreningar tillsammans, är också möjliga mottagare.
De som beviljas stöd måste innan projektet startar utse minst två personer som får genomgå en heldagsutbildning i arbetssätt, redovisning och ekonomisk redovisning.

Mer läsning

Annons