Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evakueringsplatserna snart fulla i Sundsvall

/
  • Pia Söderlund är glad att evakueringsboendena fungerar bra men hon hoppas att ingen ska behöva stanna där länge.   – Det är trots allt gympasalar.
  • Den 26 oktober hade GA-skolans gympasal utrymts för att bli evakueringsboende, i tisdags fylldes den med flyktingar.
  • Marlene Westberg, enhetschef på Migrationsverket, Peder Björk (S), Sundsvalls kommunalråd, Pia Söderlund, verksamhetschef på Favi och Gunnar Åberg, säkerhetschef vid Sundsvalls Kommun inspekterade Hedbergska gymnastiksal då flyktingarna var på väg. Nu är platserna nästan fulla.

Nu finns det bara plats för sju personer till i de 100 evakueringsplatser som ordnats i tre gymnastiksalar i Sundsvall.
De första anlände förra fredagen och meningen är att de bara ska stanna i tre till sju dagar. Men än har Migrationsverket inte kunnat placera ut någon.

Annons

Pia Söderlund är verksamhetschef på Favi och har organiserat ordningställandet av lokalerna och rekryteringen av personal.

– Vi har många frivilliga och ringer runt och frågar om de kan ställa upp. Sedan har vi ansvariga från kommunen som vi plockat från den ordinarie verksamheten, de tycker att det är lärorikt, inspirerande och ger nya erfarenheter.

Men de ordinarie arbetsuppgifterna ska också klaras av, så i längden kan det bli tungt för dem. Precis som för flyktingarna som lever i gymnastiksalarna.

I två av salarna bor familjer, medan en sal är avsatt för personer som anländer själva.

– Det har fungerat jättebra, men det är trots allt gymnastiksalar och de har sovit på madrasser. I dag (torsdag) har vi äntligen fått sängar. Men det är ofrånkomligt att det blir påfrestningar i längden.

I tisdagskväll kom 26 flyktingar och då togs även GA-skolans idrottshall i bruk. Tidigare har Katrinelunds och Hedbergskas idrottshallar fyllts. Eleverna har beretts plats i andra idrottshallar.

Det har också startat en samverkan mellan Hagaskolan och evakueringsplatsen på Katrinelund och det fungerar mycket bra enligt Pia Söderlund. Fritidsverksamhet ordnas bland annat på Domsaga.

Responsen på insamlingen till flyktingarna var stor från Sundsvallsborna, insamlingsplatsen är fylld med kläder, skor, leksaker, handdukar och väskor.

Beredskapen med evakueringsplatser varar fram till nyår. Från och med nästa vecka tillträder Ulla Näsman som samordnare för verksamheten.

Främst är det syrier som anlänt men även afghaner och irakier. Tolkarna, eller språkguiderna som de kallas, spelar en mycket viktig roll. Abdullatif Haj Mohammad från Syrien har hjälpt till sedan de första anlände till Katrinelund i fredagskväll.

– Jag jobbar som volontär och har varit där mellan 12 och 16 timmar varje dag, de behöver någon att prata med, säger han.

Mer läsning

Annons