Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa positiv till nye påven

Påven Benedictus XVI står nu i fokus för hela den katolska världen. Ewa Kirrander, kyrkorådsledamot i katolska församlingen i Sundsvall, tror den nya påven ska motverka sekulariseringen och öka medmänskligheten i Europa.

Annons
Jag känner ju inte honom personligen men jag har läst och sett på tv om honom. Han har ett gott och trevligt leende så det är inte svårt att ta honom till sitt hjärta, säger Ewa Kirrander.
Påven har rykte om sig att vara en god organisatör och det är viktigt i hans roll. Men Ewa Kirrander tycker att det är ännu viktigare vad han tidigare har förmedlat i predikningar och som hon tror kommer att göra honom till en bra andlig ledare.
Hans djupa predikningar betonar människors lika värde, oavsett var de kommer ifrån, om de är rika eller fattiga, unga eller gamla. Han har också kraftigt fördömt kriget i Irak och det har ungdomarna hos oss pratat om och uppskattat. Han är emot dödande och dödsstraff.
Ewa Kirrander konstaterar att det var ett överraskande snabbt val och tror att det kan bero på den nya påvens närhet till sin föregångare och att många vill se en fortsättning på Johannes Paulus II gärning. Att han kommer från Tyskland tror hon kan vara positivt eftersom det kan vara lättare för honom att ta itu med den europeiska sekulariseringen.
Det är bättre i Asien, Afrika och Latinamerika men här breder likgiltigheten för kyrkan ut sig. Det behövs någon som jobbar med att lyfta upp kyrkans värderingar. Vi jobbar mycket, stressar mycket och lägger stort värde på det världsliga, men livet är mycket mera än en ny bil och nytt hus. Visst är det viktigt men det finns det som är viktigare.
När Johannes Paulus II skrev om att människor måste hjälpa varandra samarbetade han nära med den nuvarande påven. Ewa Kirrander tycker att det är en mycket central del av kyrkans arbete.
Vi behöver ta mera ansvar för varandra. Annars blir vi bara mer och mer egoistiska, bryr oss för mycket om oss själva och för lite om andra. Det finns mycket stora behov i Sverige, många är väldigt ensamma.
Att det är en åldrig påve som valts tycker Ewa Kirrander också kan vara bra. Det tror hon kan lära oss att visa gamla människor respekt.
Johannes Paulus vågade visa oss kroppens svagheter, man kan vara jättemycket värd fast kroppen inte fungerar riktigt. Sedan får vi hoppas att nya påven får vara frisk och vi katoliker tror på att det var ett riktigt val, det finns en mening med det även det bara blir några år.

Mer läsning

Annons