Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten som helst väljer dubbdäck

/
  • – Dubbdäck är det säkraste valet att välja i vår region när det tinar och fryser så mycket som det gör i vårt område. Det är verkligen en säkerhetsfråga och osäkra chaufförer ska självklart välja det dubbade alternativet, säger Mattias Löwenstein, däckmontör, här tillsammans med bilföraren Lars Jutbo.

Dubbel säkerhet är väl att ta i.
Men det är ändå säkrare att välja dubbdäck framför dubbfria däck, menar experten och däckmontören Mattias Löwenstein.
Speciellt här vid kusten i Södra Norrland med risken för snabba temperaturväxlingar under vintern.

Annons

– Regionalt så tycker jag att här i Medelpad och speciellt längs kustområdet så är dubbar absolut att föredra. Det beror på temperaturväxlingarna som passerar nollan, när det tinar och fryser. Värmezonerna har stigit genom landet och de blir ju bara värre och värre här, säger Mattias Löwenstein.

Att Sundsvall dessutom är en stad inklämd mellan två berg med kuperad terräng gör dubbdäcken ännu viktigare.

Han menar att rådet även kan ges till dem som bor i andra områden men som då och då passerar områden med temperaturväxlingar.

– Då är det säkra valet rent trafiksäkerhetsmässigt just dubbade däck som man bör välja, säger Mattias Löwenstein.

Han jobbar på Däckhuset på Lagergatan och byter själv däck på en bil på 30 minuter.

Och om man kör med fyrhjulsdrift?

– Jo, men du måste ändå kunna bromsa. Du tar dig fram med en fyrhjulsdriven, men när du ska få stopp på bilen så bromsar den inte mer, säger Mattias Löwenstein.

Kan de här råden svänga i framtiden om de odubbade däcken blir ännu bättre i framtiden?

– De har ju börjat komma i kapp en del, men fortfarande när det är som isigast, då finns det inget annat sätt att ta sig fram än med dubbdäck. Sundsvall ligger dessutom mellan två berg och det är mycket backar, säger Mattias Löwenstein.

Samtidigt har den senaste tidens debatt handlat om att Sundsvalls kommun vill att de egna fordonen ska köras med just dubbfria däck för att skapa förutsättningar för en bättre luftkvalitet i Sundsvall.

Dubbdäcken river upp partiklar som sedan virvlar upp i luften och sedan bidrar till ökad ohälsa.

Vad tycker du om kommunens rekommendationer att dess egna bilar ska köra dubbfritt?

– Jag tror att kommunen kommer att skapa problem åt sig själv. Det handlar ofta inte om alltför vana chaufförer som kör korta sträckor på mindre områden. Då behövs det en helt annan körteknik om du ska använda dubbfritt och möjligtvis ta dig fram, säger Mattias Löwenstein.

Och medan han fortsätter med däckbytet berättar fordonets förare Lars Jutbo varför han föredrar dubbdäck.

– På ren blankis är det bara dubbar som fungerar. Och det är väl den här årstiden som är värst om det blir underkylt regn. Det handlar om säkerhet, säger Lars Jutbo.

Hur ser på miljöargumentet att dubbdäcken river upp farliga partiklar i luften?

– Jo, jag har hört det där och man borde väl ta hänsyn till det, men i dagsläget är jag mest intresserad av att hålla mig på vägen. Sen får man väl se hur det blir framöver, säger Lars Jutbo.

Mer läsning