Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få alternativ till medicin

/

Terapeut varnar för beroende
Psykologen och terapeuten Kristina Mårtensson i Sundsvall ser baksidorna med sömntabletter.
– Av och till möter vi patienter som är förtvivlade över att de inte kan sluta, säger hon.
Men det är magert med alternativ till sömnmedicin i Sundsvall.

Annons
Kristina Mårtensson är chef för psykiatriska klinikens affektiva enhet, som bland annat arbetar med patienter som har ångest eller är deprimerade. Hon är specialiserad på kognitiv psykoterapi, KPT.
KPT används tillsammans med kognitiv beteendeterapi, KBT, vid många diagnoser. Terapiformerna har under senare år fått allt mer uppmärksamhet. Terapin har prövats vetenskapligt på sömnbesvär, med goda resultat. Problemet är att sömnbesvär ska behandlas med en särskild metod inom den kognitiva terapin. Förebilden finns på Huddinge sjukhus och kallas sömnskola. Men i dagsläget finns inte den utbildningen bland terapeuterna i Sundsvall.
Vår ambition är att så snart som möjligt komma igång med gruppbehandlingar enligt metoden, säger Kristina Mårtensson.
Precis som Ulf Lindahl anser hon att sömntabletter kan ha sin plats i behandlingen av sömnsvårigheter, men varnar för riskerna.
Min uppfattning är att de som använt tabletterna länge till slut inte har hjälp av dem de kan ändå inte sova. Då är det lätt att tro att man behöver mer.
Då och då stöter Kristina Mårtensson på patienter som blivit beroende, och har svårt att sluta ta medicinen. De blir ofta helt sömnlösa när de försöker.
Risken finns för att en patient som tidigare varit deprimerad får tillbaka sin depression när sömnen inte fungerar, säger hon.
Trösten är att utsättningsproblemen bara varar under en period.
Det brukar rätta till sig efter ett tag, säger Kristina Mårtensson.
Sömnforskaren Jonas Appelberg på Sundsvalls sjukhus tycker också att det saknas bra alternativ till tabletter.
Det finns ingen uppbyggd organisation som kan ta hand om de här patienterna, säger han.
På sjukhuset finns ett särskilt sömnlaboratorium, där människor med sömnbesvär kan bli kartlagda. De får sova på laboratoriet och deras sömnmönster undersökts med EEG av hjärnan.
Men till laboratoriet remitteras bara ungefär en patient i veckan. Appelberg skulle gärna ta emot fler, om det fanns resurser till det.

Mer läsning

Annons