Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få riskerar åka fast för sjöfylleri – efterlyser polisbåt

/
  • I nuläget finns inga planer, men väl förhoppningar om att polisbåten besöker Sundsvall snart igen.

Trots en tydlig lag löper onyktra förare liten risk att åka fast.
I Västernorrland finns inga poliser som gör kontroller på sjön, och mörkertalet för sjöfylleri tros vara stort.

Annons

Den nya lagen om sjöfylleri har fyllt fem år, men i Sundsvall finns inga poliser som kontrollerar båt- eller skoterförare.

– Jag tror att mörkertalet är ganska stort eftersom det inte är något som vi är aktiva och jobbar med, säger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

All övervakning längs Västernorrlandskusten bedrivs i dag av kustbevakningen, vars uppdrag omfattar samarbete med polisen.

– Vi ser positivt på all typ av samverkan kring sjösäkerheten. Den här typen av samverkan frigör resurser för närvaro på andra platser efter kusten, säger stationschef Mikael Furberg.

Han påpekar också att det finns kriminalitet i marin miljö där kustbevakningen i dag inte har tillräckliga befogenheter att ingripa, exempelvis vid båtstölder, skadegörelse och inbrott.

– Det är svårt att finnas på plats hela tiden och vara tillgängliga. Vi försöker sköta vår täckning genom att planera efter evenemang och försöker arbeta preventivt, säger Mikael Furberg.

Nyligen gjordes en veckoinsats i Sundsvall med polisbåt, där tre anställda från Stockholm arbetade tillsammans med Sundsvallspoliserna Magnus Larsson och Petter Elfving.

De skulle själva vilja ha tillgång till båt i tjänsten och uppger att liknande intentioner finns hos allmänheten, båtklubbar och kustbevakningen.

– Det är vad vi har hört och vår önskan är att det ska finnas, men vi kan inte bara koncentrera oss på Sundsvall i så fall. Kanske skulle det kunna finnas en mobil enhet i vår polisregion, säger Petter Elfving.

Hur det skulle kunna bli verklighet är oklart i dag.

– I vilken utformning är svårt att säga och det är nog lång väg att gå. Det här var ett test och utifrån det tycker vi absolut att det finns ett behov, säger Magnus Larsson.

Målet för insatsveckan var att kontrollera minst 150 personer och totalt blev det 169, där fyra blåste positivt i polisens sållningsinstrument och ytterligare tre personer låg nära gränsvärdet 0,2 promille.

En person blev misstänkt för grovt sjöfylleri och en person för sjöfylleri av normalgraden.

Personalen och polisbåten fick positivt bemötande i Sundsvalls skärgård och gjorde också flera ingripanden utöver övervakningen, bland annat vid drunkningstillbud, sök efter försvunna, misstänkt skottlossning och brand.

I dag finns sjöpolisen endast i Stockholm och Västra Götaland och Josef Wiklund tror att det kan dröja innan region Nord får samma förutsättningar.

– Att ha tillgång till båt på ett operativt sätt skulle jag absolut välkomna. Kanske inte som en dygnet runt-verksamhet, men en resurs att använda skulle vara tacksamt när det behövs. Men troligen finns andra frågor som prioriteras före i den nya organisationen, säger han.

Mer läsning

Annons