Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fackeltåg mot hot och hat

/
  • Kulturarbetaren Peder Forsberg tror att det behövs fler naturliga mötesplatser där människor av olika nationaliteter kan mötas.
  • Mahamat Djidda är tidigare imam. Han representerar numera integration och vänskapsföreningen.
  • Kyrkoherde Stefan Andersson tycker inte att den svenska integrationspolitiken har utvecklats som den borde.
  • Tidigare imamen Mahamat Djidda, kulturarbetaren Peder Forsberg, kyrkoherde Stefan Andersson och Birgitta Krona från Sundsvalls asylkommitté är några av initiativtagarna till måndagens manifestation mot främlingsfientlighet och hatbrott.
  • Kyrkoherde Stefan Andersson och Birgitta Krona från Sundsvalls asylkommitté hoppas att många sluter upp och går med i fackeltåget.

På måndag kväll arrangeras ett fackeltåg mot moskébränningar, terrordåd, hatbrott och rasism.
– Vi väljer att göra det här på Martin Luther King-dagen. Vi har fortfarande en dröm, säger Birgitta Krona från Asylkommittén.

Annons

"I Have a Dream". Så inledde Martin Luther King talet som gjorde honom till en av världshistoriens främsta talare. Och drömmen om en jämlik och fredlig värld lever kvar.

– Men utvecklingen är oroande, det finns mycket hat och många är rädda. Samtidigt är lösningen så enkel. Vi behöver mötas och ordna fler naturliga mötesplatser, säger Peder Forsberg, kulturarbetare.

När initiativtagarna till fackeltåget kontaktade moskén i Sundsvall var man tveksam till om någon därifrån kommer våga gå i tåget.

– Vare sig man är kristen, jude, muslim eller representerar någon annan religion har man inte rätt att döda i guds eller religionens namn, säger den förre imamen Mahamat Djidda.

Birgitta Krona säger att hon har fått många nya muslimska vänner sedan hon bekände sin kristna tro. Det finns så många fler likheter än olikheter.

– Och även ateister är förstås välkomna i fackeltåget. Vi har samma grundvärderingar eftersom vi som har växt upp i det här landet delar de traditionellt kristna värderingarna, säger Peder Forsberg.

Det är fjärde året som Martin Luther King-dagen firas i Sundsvall och kampen känns viktig.

När det gäller rasismen som gror i Sverige och rädslan för att det tas emot för många invandrare tycker kyrkoherde Stefan Andersson att vi måste se vad vi har och att vi har möjlighet att dela med oss.

– Det sägs ibland att vi måste ta hand om våra egna först men vi är faktiskt ett av världens rikaste länder med gratis tandvård, sjukvård, socialbidrag och gratis skola. Ändå vill vi bara ha mer.

Enligt Birgitta Krona förekommer det också en massa felaktig information om hur stora summor asylsökande får i bidrag.

– Det handlar om 74 kronor om dagen och dagersättningen har inte höjts på 20 år.

Samtidigt är många nyanlända hänvisade till en tillvaro i sysslolöshet. En del är också högt utbildade men får inte jobb som motsvarar kvalifikationerna.

– Men jag har också en vän och tidigare asylsökande som efter sju år i Sverige har kommit in på sjuksköterskeutbildningen. Tänk vilken nytta han kommer att göra, säger Birgitta Krona.

Dödsskjutningarna, moskébränderna, de sprängda terroristceller och rädslan som följer i dess spår gör att människor måste ta ställning.

– Vi hoppas att många sluter upp så att det blir en massiv, ljus och varm manifestation. Det mångkulturella samhället är redan här och det gör att allt bara blir större, bredare, vackrare och rikare, säger Peder Forsberg.

Fotnot: Fackeltåget går från Betlehemskyrkan till Stora torget vid 18.30. En timme innan startar ett högtidsprogram i kyrkan.

Mer läsning