Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket vill överlägga om varsel

Även om Sundsvalls kommun agerade snabbt när det gällde att stänga av och varsla den man som lurat kommunen på 16 000 kronor är inte sista ordet sagt. I går lämnade SKTF in en begäran om överläggning.

Annons
Kommundirektör Peter Gavelin motiverade kommunens agerande med att jämförbara fall lett till avsked när Arbetsdomstolen handlagt målen. Men ombudsman Stig Linner på SKTF menar att det inte finns ett fall som är det andra likt och vad som är saklig grund för avskedande måste granskas utifrån sina förutsättningar.
Det är arbetsgivarens ståndpunkt att man agerat rätt. Enligt lagen om anställningsskydd har vi rätt att ta del av de bakomliggande grunderna och utifrån det har vi begärt överläggningar.
För närvarande är tjänsemannen avstängd utan lön, men SKTF framhåller att varslet om avsked inte träder i kraft förrän om en vecka. Även om överläggningarna inte förändrar arbetsgivarens inställning finns det möjligheter att driva frågan vidare om fackets och medlemmens uppfattning är att avskedandet inte skett på saklig grund.
Men rent allmänt kan man konstatera att klimatet hårdnat i det här avseendet inom den offentliga sektorn. För tio år sedan hade man kanske sett mellan fingrarna vid en sådan här händelse. I dag är kommunerna som vilket arbetsplats som helst, säger Stig Linner.
Ändå kan han se en fördel när kommunen agerar snabbt och resolut som i det här fallet för arbetsgivarens vilja blir tydligt klargjord. Samtidigt ser Stig Linner en större risk för att det begås misstag i handläggningen.

Mer läsning

Annons