Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facklor och dov musik lyste upp höstceremoni

/
  • För ett år sedan var utsiktspunkten färdig. I går hölls höstceremoni vid Bureplatsen. Mitt på jätteplattan läste Ann-Sofie Kylin en text som fick alla församlade att stå tysta i det våta gräset och bara lyssna.
  • Mängder av svartklädda fackelbärare tågade fram i höstmörkret för att så småningom inrama Bureplattan med sina eldar.
  • Eldslukare slukade uppmärksamhet när de visade sina färdigheter alldeles i slutet av ceremonin.
  • I vita cèper framfördes lugn och stilla dans till dov musik. Regnet hade slutat strila och mörkret lagt sig.
  • Fackelkonst utövades när det blivit dags att vandra bort från Bureplatsen, genom skogen.

Facklor visar vägen mot höstceremonin vid utsiktspunkten Bureplatsen på Norra berget ovanför Sundsvall. Mörkret har lagt sig och höstregnet strilar ner från gråa moln.

Annons
Här förstärks lövens skiftande färger av skenet från kulörta lampor, flöjtspel ljuder ut över omgivningen och folk börjar samlas.
För ett år sedan hölls magnifik invigning av den förvandlade gamla soptippen. En invigning som lovade mer, och som skulle ge mer i form av ett återkommande arrangemang varje år. Platsen ska också vara utflyktsmål och andrum.
Ett långt fackeltåg tågade runt hela platsen upp på den 70 meter långa muren. Den 300 kvadratmeter stora skivan inramas eftersom. Högtalarna sprider dova toner som ger både trolska och fornnordiska associationer.
Regnet har upphört. Stadens ljus syns i bakgrunden.
Elisabeth Eng-Åkerlund hälsar välkomna och kulning tar över hela platsen. Vildvittror anas i periferin. Omringad av fackelbärarna har Ann-Sofie Kylin tagit plats mitt på Bureplattan. Hon läser en text av Peder Forsberg, om vindar, nakna barnfötter, soldater och krig om att det inte spelar någon roll vem du är, vi är alla människor. Publiken är tyst. Det här är ingen plats för jubel och busvisslingar.
Orden är starka.
Dovt, likt begynnande åskmuller drar så musiken igång igen. Stilla dans i vita cèper framförs och när dansarna går ner på knä höjs facklorna upp.
Den här gången applåderar de församlade.
Regnmolnen har förvandlats till en kuliss som sträcker sig likt en bergskam i bakgrunden.
Fackelbärarna för med sig publiken bort och som en lysmask försvinner alla bort längs stigen i skogen.
Höstceremonin är över.
Nu lyser stjärnorna över Bureplatsen.

Mer läsning

Annons