Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta / kompisboende

Hösten 2004 introducerade Mitthem idén om kompisboende. En ingång till den vanliga bostadsmarknaden för ungdomar mellan 18 och 24 år. Ungefär hälften av dem som delar lägenhet kände inte varandra innan.

Annons
Anledningen var att det är svårt för unga att hyra en lägenhet på vanligt sätt. De saknar både referenser och ofta en fast inkomst, säger Eric Liljeström på Mitthem.
Istället får de unga muntligen berätta hur de hade tänkt sig att betala hyran. Några har exempelvis studiebidrag, socialbidrag eller jobbar. Det händer att det finns betalninganmärkningar för mobiltelefoner. Men det går bra så länge det finns en betalningsplan.
När de flyttat in gäller samma regler som för alla hyresgäster. De ska betala hyran i tid, sköta om lägenheten och ta hänsyn till sina grannar, säger Eric Liljeström.
Just nu finns det 27 rum för kompisboende i tre-och fyrarumslägenheter. Samtliga på Nackstavägen 16,18 och 20. Övriga lägenheter i samma uppgångar används av studenter. I hyran ingår bland annat internet och el.

Mer läsning

Annons