Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta om sexköpsbrott

Annons
Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster trädde i kraft den första januari 1999. Det är bara sexköparen som gör sig skyldig till brott, inte säljaren. Straffet kan bli böter eller fängelse i högst sex månader.
Den första juli 2002 infördes människohandel för sexuella ändamål som ett nytt brott i Sverige och två år senare utvidgades straffbarheten till att omfatta även människohandel som sker inom landets gränser samt människohandel som syftar till andra former av utnyttjande än för sexuella ändamål.
Koppleri är ett sexualbrott som innebär att någon uppsåtligen främjar eller ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Straffet för koppleri är fängelse i högst fyra år. Om brottet bedöms som grovt är straffet fängelse i lägst två och högst åtta år.
1996 gjorde Statens folkhälsoinstitut en stor sexualvaneundersökning där man för första gången tog upp frågan om sexualitet mot betalning. Enligt undersökningen beräknas 400 000 svenska män någon gång i livet köpt sex en eller flera gånger. Efter 1996 har ingen lika omfattande undersökning gjorts i ämnet.
Den vanlige sexköparen i Sverige som polisen får kontakt med är ofta män med arbete och familj. Den största åldersgruppen är 45 till 50. Men det finns även ensamstående män, missbrukare och personer som är kända av polisen sedan tidigare i andra kriminella sammanhang. Åldern varierar mellan 20 och cirka 75 år.
Källor: Brottsförebyggande rådet, Socialstyrelsen, Statens folkhälsoinstitut, Nationalencyklopedin.

Mer läsning

Annons