Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fälls för grova sexbrott mot flickor

/

I ett stort mål döms en nätpedofil för 194 fall av sexbrott mot barn.
Två flickor från Medelpad har utsatts för grova utnyttjanden.

Annons

Den 29-årige mannen från Stockholms län har suttit häktad sedan oktober 2013.

Polisen fattade misstankar mot honom när flera unga anmälde att de hade utsatts för sexuella övergrepp på internet.

På torsdagen dömdes mannen till sju års fängelse av Solna tingsrätt, för att ha tvingat flickor mellan 11 och 20 år till sexuella handlingar.

Tre av offren kommer från Västernorrlands län, och två är bosatta i Medelpad.

– Det är en tydlig markering från domstolens sida att han får ett så pass långt fängelsestraff. Det är en allvarlig brottslighet som de här tjejerna blev utsatta för, säger Anna Hoffman, jurist i Sundsvall och målsägandebiträde för två flickor.

Mot en av dem döms 29-åringen för grovt sexuellt tvång. Under ett utdraget händelseförlopp filmade han henne och hotade att sprida materialet, och ska nu betala skadestånd med 95 000 kronor.

Mot den andra flickan, som var 14 år vid brottstillfället, döms han för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Till henne ska han betala skadestånd med 8 000 kronor.

– Vi har inte riktigt fått de skadestånd vi hade yrkat. Det är någonting som jag tillsammans med tjejerna och deras föräldrar får fundera på om vi vill överklaga. Vi får gå igenom domen tillsammans, säger Anna Hoffman.

Nätpedofilen döms även för grovt förtal mot en tredje flicka från länet, för att ha spridit kränkande och sexuella bilder.

Totalt ska han betala cirka fem miljoner kronor i skadestånd till 68 målsägare i hela Sverige.

Mannen har nekat till brott och sagt att hans dator varit fjärrstyrd. Av de 194 fall han döms för bedöms 95 som grova, och utredningen har enligt åklagare och polis varit den hittills största i sitt slag i landet.

Mer läsning

Annons