Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får rätt mot försäkringskassan om ersättning

Närståendevård ska ersättas också vid omsorg utanför Sverige. Försäkringskassan har sagt nej, men en Sundsvallskvinna överklagade och fick rätt med hjälp av EG-rätten.

Annons
En närstående som vårdar en anhörig har rätt till ersättning och ledighet från jobbet. Den som vill ha ersättning ska ansöka om det till försäkringskassan och ett läkarutlåtande behövs. I bestämmelserna står att vården måste ges i Sverige för att förutsättningarna ska gälla.
Sundsvallskvinnan hjälpte sin sjuka syster i Tyskland och ville ha ersättning från försäkringskassan eftersom hon ansåg att reglerna strider mot EG-rätten.
I september förra året fick hon nej just eftersom patienten ska vårdas i Sverige.
Men Sundsvallskvinnan gav sig inte. Hon begärde att avslaget skulle omprövas och påpekade ännu en gång att reglerna stod i strid med EG-rätten. Någon ändring blev det ändå inte utan svaret blev detsamma.
Då överklagade kvinnan beslutet. Nu har länsrätten i Västernorrland gett henne rätt. Enligt EG-fördraget ska en person som är försäkrad i Sverige ha rätt till ersättning från sjukförsäkringen också i andra länder. Länsrätten gör bedömningen att möjligheten till ersättning och ledighet för närståendevård är en del av svensk sjukförsäkring och att det inte kan ställas krav på att vården ska ges här om den sjuke har rätt till ersättning för kostnader i en annan medlemsstat.
Försäkringskassan ska nu, enligt domen, pröva fallet igen med utgångspunkt i att det inte finns något hinder med att systern fått vård i ett annat land.
Systern skulle genomgå undersökning och operation och hon har i en länsrättsdom beviljats ersättning för sjukvårdskostnaderna. Försäkringskassan har överklagat den domen.

Mer läsning

Annons