Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får vi en stad för heroinister och kontorister?

/
  • Under 2014 meddelade ett tiotal affärsidkare att deras butiker slår igen i centrala Sundsvall. Några nya startade men utvecklingen med allt fler tomma butikslokaler oroar Bengt Persson på Slink in.

Affärer stänger och allt fler butikslokaler står tomma. Utvecklingen oroar.
– Det kanske blir som i Ebba Gröns låt Heroinister och kontorister. Det är de som blir kvar, säger Bengt Persson på Slink in som arbetar nära stadens missbrukare.

Annons

Det var när Bengt Persson läste om att även Intersport stänger i Sundsvalls city som han drog sig till minnes det gamla punkbandet Ebba gröns låt och lade ut den på Facebook.

– Jag tyckte det var hemskt när jag fick veta att Hemköp ska stänga. Konkurrensen sätts ur spel och innan dess hade flera klädbutiker och en bokhandel gett upp. Man undrar vart vi är på väg. Det blir väl bara advokatbyråerna och försäkringsbolagen kvar, säger Bengt Persson.

Liksom många andra tycker han det är viktigt med en levande stad. Inte minst för att det fyller en social funktion.

– Jag tycker själv det är mysigt att flanera omkring och ta en fika på stan men hur blir det om affärsidkarna flyr? När det gäller Hemköp blir ju dessutom folk arbetslösa.

Bengt Persson tror att Sundsvallsborna måste gynna handlarna i stan om de ska kunna vara kvar.

– Man undrar ju vad det här beror på. De som driver affärer måste kunna ha en skälig vinst. Jag antar att hyrorna är höga och är det profiten som styr är det ju bara företagen med stor omsättning som klarar sig, som affärskedjorna, advokatkontoren, försäkringsbolagen och så de statliga verken.

Kanske sätter Bengt Persson fingret på något när han dammar av den gamla Ebba Grön-klassikern. Många butiksgaller har dragits ner det senaste året. Affärerna bommar igen medan missbrukarna och andra socialt utsatta är ett givet inslag i stadsbilden. Efter Stockholm är Sundsvall och Kramfors också de centralorter som har flest andel kontorsanställda inom bank-, försäkrings- och pensionsområdet i landet.

– Och kontorsmänniskorna drar ju hem till sitt efter arbetsdagens slut eller så åker de till Birsta och handlar. Jag har inget emot Birsta men det som händer i stan nu känns väldigt tråkigt, säger Bengt Persson.

Mer läsning