Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farre har kartlagt ungdomarna med riskbeteenden

/
  • Farhang
  • Farhang
  • Att prata med ungdomarna är a och o. Här är det Muktar, Djemailj Ramadanovic och Okash som får hans uppmärksamhet.


Farhang "Farre" Nijad är kommunens nya fältassistent som ska jobba uppsökande mot ungdomar med riskbeteenden.


– Jag ska arbeta förebyggande och kommer troligen fungera lite som en brygga mellan ungdomarna och myndigheterna, säger han.

Annons

Beslutet om att anställa en fältassistent tog kultur- och fritidsförvaltningen under försommaren i samband med ST:s artikelserie Drogkampen. Efter två månader på fältet är Farre ett välbekant ansikte för många.

Här hittar du länkar till artiklar i #drogkampen

På Nacksta fritidsgård är stämningen uppsluppen när han dyker upp.

– Just nu jobbar jag främst mot bostadsområdena Granlo, Granloholm, Centrum och Nacksta eftersom stödet tycks behövas bäst där.

De första två månaderna har han kartlagt hur många unga mellan 12 och 18 år som anses befinna sig i riskzonen när det exempelvis gäller drogberoende, kriminalitet eller någon annan social problematik som gör att ungdomarna kan fara illa.

– Jag har jobbat inom socialtjänsten i åtta år, först på Bos-gruppen, sedan med ungdomsutredningar och med unga lagöverträdare. Det här känns kul eftersom jag alltid har velat jobba som fältassistent.

Tjänsten har i första hand tillsatts för två år framåt.

Läs också: Fältassistenter bortprioriterade

– Jag har besökt alla 13 ungdomsgårdarna i kommunen. Kultur och fritids övriga verksamheter, vakterna på Navet, polisen, kommunens 14 trygghetsgrupper och elevhälsans närvaroteam kommer jag också att hålla kontakt med.

Han leder samtalsgrupper, informerar, motiverar och finns där ungdomarna är.

Genom kartläggningen har han kommit fram till att mellan tio och femton unga i varje bostadsområde har en ökad risk för att hamna på fel spår, en handfull av dem befinner sig i en definitiv riskzon.

Ungdomarnas liberala syn på droger oroar.

– Det är nästan lika vanligt att man testar droger som att man testar alkohol i dag. Jag hoppas verkligen att spicevågen har nått sin topp nu efter alla incidenter och genom att drogen har fått så stor uppmärksamhet.

Han vill gärna inge hopp och erfarenheten säger att det går att vända en negativ spiral.

– En kille jag hade många samtal med för några år sedan tyckte inte att han var duktig på någonting men efter att vi hade pratat länge visade det sig att han var väldigt "bra" på att sälja droger. Han höll tider, var social, stark och hade ett bra bemötande. Han var en sann entreprenör och i dag är han säljchef vid ett stort företag, berättar Farre.

Han tar sig mer än gärna an ungdomarna med lite mer omfattande problem.

– De jag redan känner till och som är belastade blir min biljett in. Får jag en sådan person med mig får jag fem, sex stycken till helt gratis, förklarar han.

Samtalen sker ibland i grupp, ibland enskilt, och de handlar ofta om framtiden, skolan, droger, kriminalitet eller andra sociala faktorer.

– Sitter vi ned i grupp så behöver jag ofta bara slänga in lite ved i brasan, sedan sköter de diskussionerna själva.

Farre är imponerad över det kvalificerade arbetet som utförs ute på gårdarna.

– Det är jätteproffsigt och det erbjuds massor av aktiviteter, säger han.

Mer läsning