Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre lever på socialbidrag – rejäl minskning

/
  • Arbetsförmedlingen och kommunen lyckas lotsa över allt fler Sundsvallsbor från socialbidrag till arbete.

Socialbidragstagarna minskar i Sundsvall.
Färre får bidrag – fler får jobb.
– Det är fantastiska resultat, säger verksamhetschefen Sara Junkka.

Annons

Fram till för några år sedan slukade socialbidragen i Sundsvall en allt större budget och allt fler människor blev beroende av bidragen för att klara mat och hyra.

– Omkring 2012-2013 var de som flest. Då hade 1 500 hushåll ekonomiskt bistånd, säger Lennart Ladare, enhetschef på enheten för ekonomiskt bistånd på Sundsvalls kommun.

För att försöka vända utvecklingen startade kommunen och arbetsförmedlingen olika projekt som Komijobb och Sysselsättning Vuxna. Tanken var att försöka få bort bidragsberoendet och ersätta det med jobb.

100-tals socialbidragstagare har sedan dess erbjudits en rad olika sysselsättningar som har skapats inom den kommunala verksamheten. Där finns i princip hur mycket som helst arbete att göra.

– De hjälper till på förskolorna och är rastvakter på högstadier och gymnasier. På Norra berget jobbar några med parkskötsel. Andra hjälper till exempel till som språkstödjare på Svenska för invandrare, säger Sara Junkka och Patrik Jonsson, verksamhetschef respektive projektledare på Favi, kommunförvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration.

Jobbprojekten har gett rejäl effekt på antalet bidragstagare i Sundsvall.

Statistik från socialförvaltningen visar att antalet hushåll som fick socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd som kommunen föredrar att kalla det, har minskat rejält. 2013 fick upp emot 1 500 hushåll i Sundsvall ekonomiskt bistånd. Förra sommaren hade antalet hushåll minskat till 1 300 och i sommar är siffran 1 200 hushåll.

Komijobb-projektet kommer nu att fortsätta i tre år till för att försöka lotsa över ännu fler Sundsvallsbor från bidrag till sysselsättning.

– Det ger bättre ekonomi och framtidshopp. Att jobba och ha någonting att göra är alltid bättre än passivt mottagande av bidrag, säger Lennart Ladare.

Mer läsning

Annons