Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre överförfriskade i Sundsvalls arrester

Antalet överförfriskade ungdomar minskar i Sundsvall. De senaste tre åren har polisen minskat antalet omhändertagna. Det är främst bland tjejer som minskningen skett.

Annons

Det kan tyckas vara ett minskat supande bland Sundsvalls unga vuxna. Så behöver det inte vara. Färre personer under 20 år omhändertas enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, förkortat LOB. Men det antalet går hand i hand med minskade årskullar.

– Det är en analys som jag inte har gjort, men så kan det klart vara, säger Andreas Zehlander stationsbefäl vid polismyndigheten i Sundsvall.

Det är en dramatisk skillnad mellan killar och tjejer i statistiken på omhändertagna fyllerister. Sex gånger fler killar tas om hand i Sundsvall under 2013. Killarnas supande verkar inte heller minska nämnvärt, vilket det gjort bland tjejer. Från 400 till 260 omhändertagna tjejer för 2010 respektive 2013.

– Det är svårt att spekulera i varför det är så. Det kan tänkas att det har med att många killar vill hävda sig mer när de är berusade. Vi gör inte skillnad på killar och tjejer i vårt arbete, säger Andreas Zehlander.

Gruppen omhändertagna som är under 20 år står för omkring 9 procent av alla omhändertagna fyllerister.

– Vi jobbar mot ungas drickande med Kronobergsmetoden. Vi ser till att konfrontera ungdomar som dricker alkohol, är de minderåriga ringer vi upp deras föräldrar, säger Andreas Zehlander.

2009 lade Landstinget i Västernorrland ner sin tillnyktringsenhet, något som Andreas Zehlander tycker var mycket beklagligt.

– Vi har inte den medicinska kunskap som vissa omhändertagna behöver. Är de riktigt dåliga kör vi upp dem till akuten. Eller i vissa fall sätta dem under extra eller konstant bevakning, säger Andreas Zehlander.

Vissa som omhändertas enligt LOB skulle få bättre hjälp av vården än polisen.

– Många skulle behöva mellantinget mellan akuten och en fyllecell, något som inte finns i dagsläget, säger Andreas Zehlander.

Mer läsning

Annons