Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre vårdplatser hotar patienter med KOL

När sex vårdplatser försvinner från lungkliniken på Sundsvalls sjukhus drabbas KOL-patienterna. – De kommer att placeras på medicinkliniken i större utsträckning än i dag. Där är vårdtiderna kortare, och den här gruppen behöver vårdas ganska länge, säger lungklinikens chef Hans Löwgren.

Annons
I går berättade ST om Arndt Öhman i Sundsvall som lever med KOL. Han behöver då och då vård på sjukhus, när hans tillstånd försämras. Det är han inte ensam om.
När patienterna får ökade besvär med hosta, slem och andningssvårigheter lägger vi ofta in dem. Även sedan de skickats hem tar det ett tag innan de är tillbaka i ursprungsläget. Försämringen är ofta ganska djupgående, säger Hans Löwgren.
Neddragningen av vårdplatser vid kommande årsskifte är därför oroande för KOL-gruppen.
Kliniken får fem vårdplatser per 100 000 invånare. Det innebär att vi hamnar i botten i landet, vid sidan av ytterligare två regioner. Exempelvis Östersund har 15 vårdplatser per 100 000 invånare, säger Hans Löwgren.
Ett annat bekymmer är att lungkliniken är underbemannad.
Vi har bara 1,75 av våra fyra lungspecialisttjänster besatt just nu. Vi har annons ute, men det är svårt att rekrytera, säger Hans Löwgren.
Bördan är tung på de läkare som jobbar. Varje år upptäcks till exempel mellan 70 och 80 lungcancerfall i Västernorrland.

Mer läsning

Annons