Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farthinder upprör boende i Nolby

Fyra farthinder på Tunavägen genom Nolby upprör många av de boende i området.
— Hindren får inte ner farten, istället orsakar de en massa mindre olyckor och tillbud, säger Tommy Zetterberg boende utmed vägen.

Annons
Farthindren, som smalnar av vägen till en fil, kom till för 34 år sedan. Men enligt Gun och Jan Jonsson, boende i området, var det inte många i samhället som ville ha farthindren. De protesterade hos Vägverket och skickade in cirka 400 namnunderskrifter, men hindren finns kvar.
Jag har hellre fartkontroller då och då. De här hindren får inte ner farten, de skapar bara tillbud och irritation, hävdar Gun.
Av de fyra farthindren på sträckan genom samhället är det de båda i mitten som upprör mest.
De två som ligger vid infarterna till samhället verkar vara lite genomtänkta. De bägge i mitten verkar bara vara utslängda, säger Tommy Zetterberg.
Mitt under samtalet med ST:s reporter pekar han mot farthindret som ligger på ett krön där två bilar ställer sig front mot front. En av dem tvingas till slut att backa.
Titta, de står som två tuppar mot varandra. Sådant där händer flera gånger om dagen, säger Tommy.
Det är vansinnigt att lägga ett farthinder som smalnar av vägen på ett krön, fyller Gun i.
Men Lennart Helsing, informationsansvarig på Vägverket Region Mitt, hävdar motsatsen.
Nu känner jag inte till den aktuella sträckan, men generellt så har vi bra erfarenheter av denna typ av farthinder. Och det är till och med så att de håller ner hastigheten extra bra om de ligger just på ett krön, hävdar han.
Men han är medveten om att hindren kan kännas som ett problem.
Psykologiskt kan det upplevas som trångt och besvärligt, men det är också lite av syftet för att få ner farten. Det är väl bättre att få backa någon gång än att krocka.
Hastigheten genom Nolby är 50 kilometer i timmen, men det sitter blå hastighetsskyltar som rekommenderar 30 kilometer i timmen. Men den farten är de få som håller trots farthindren, hävdar de kritiska rösterna i Nolby.
I stället för att dämpa farten är det många som gasar på lite extra för att hinna före den mötande bilen, förklarar Gun.

Mer läsning

Annons