Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastnade mellan bommarna

Snabbhet och handlingskraft räddade Fredrik Mardrömmen blev verklighet. I går fastnade Fredrik Söderlund mellan järnvägsbommarna i Ovansjö, Njurunda. En trasslande traktor var orsaken till olyckan. Tack vare Fredriks snabbhet i tanke och handling klarade han sig undan oskadd.

Annons
I karavan körde Fredrik Söderlund och hans nära från sommarstugan i går eftermiddag. I bilen efter Fredriks åkte hans syster med make, två barn och en hund, den tredje bilen framfördes av Fredriks flickvän. Framför dem låg en traktor. När de kom fram till järnvägsövergången saktade traktorn plötsligt in och blev stående. På dubbelspåret befann sig då också Fredrik Söderlund i sin bil.
Så såg jag hur bommarna började fällas. Då åkte traktorn äntligen iväg men jag hann inte köra över förrän bommarna stängde vägen.
I stället för att drabbas av panik kollade Fredrik vad det fanns för möjligheter. Han siktade in sig på att komma undan på vänster sida av bommen och körde ner i full fart. Det tog stopp. Under snön dolde sig ett rör som fastnade under bilen och hindrade vidare framfart.
Då kastade jag mig bara ut ur bilen.
I nästa stund smällde tåget in i bilens bakdel. Bakskärmen slets loss liksom trappsteget på loket.
Bredvid stod Fredrik oskadd.
Men i bilarna bakom var det panik.
Vi såg ju inte om bilen stod kvar på spåret eftersom det är dubbelspår. Jag bara skrek rätt ut: Hoppa ur bilen! precis som om han skulle ha kunnat höra det, berättar Fredriks syster, Maria Kanon Nilsson.
Ännu värre var det för Victoria Engman, Fredriks flickvän, som bara insåg att han och bilen befann sig på järnvägsspåret men inte kunde se vad som hände. De var alla chockade efteråt. Liksom lokföraren, som togs ur tjänst för dagen efter det inträffade och avlöstes av en kollega. Föraren rusade ut ur loket efter olyckan och ropade högt för att höra om någon skadats.
När det stod klart att Fredrik var oskadd körde Maria Kanon Nilsson i kapp traktorföraren som direkt bara hade kört vidare utan att kolla vad som hänt.
Vi frågade om han inte sett vad som hänt. Och då svarade han \"det skiter väl jag i, det är inte mitt problem\".
Polisen hörde senare traktorföraren.
Olyckan orsakade förseningar i tågtrafiken, bland annat för det tåg som skulle ha anlänt 17.49 till Sundsvall och så olyckståget som skulle ha nått Stockholm vid 19.35. SJ:s haverikommission kommer att utreda händelsen.

Mer läsning

Annons