Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel vid sopsortering trots enkla regler

/
  • Sorteras inte avfallet går det inte att sortera matavfallet. Då måste skräpet brännas i stället för att återvinnas.

Sortering av matavfall har kommit långt på senare år. Men än är det en bit kvar.
I Sundsvall sopsorterar just nu cirka 60 procent av alla Sundsvallsbor.
– Kastas det annat i de bruna tunnorna så kan vi inte sortera det, säger Anna Törngren, informatör på Reko.

Annons

I Sundsvall har det hittills kastats cirka 7 661 ton sopor under 2015. Av det var 1 351 ton matavfall. Skulle alla flerfamiljshus sortera lika mycket som villorna så skulle cirka 2 430 ton matavfall kunna sorteras totalt.

– Det är en del människor som tycker det är lite motigt med att sopsortera, säger Anna Törngren.

Allt avfall som Reko Sundsvall hämtar måste sopsorteras om det ska gå att förbränna det när det kommer till återvinningsstationen. Finns det andra material bland soporna så finns det risk att det sliter på anläggningen.

– Det går ju inte att elda glas som alla vet, så hamnar det bland det som ska förbrännas tär det på anläggningen, säger hon.

Anna Törngren påpekar att sopsorteringen inte bara är bra för miljön utan också att hushållen sparar pengar på det. 

– Alla privatpersoner som sorterar sitt matavfall får reducering i priset på varje kilo sopor som de slänger, säger hon.

Alla hushåll betalar en fast avgift för sophämtningen, samt en avgift för hur ofta soptunnorna ställs ut. Den sista avgiften är för varje kilo sopor som slängs. Det kostar tre kronor och sex öre för varje kilo som slängs i den gröna soptunnan men om man slänger matrester i den bruna så minskar priset på båda tunnorna till 92 öre per kilo. 

I flerfamiljshus är det fastighetsägaren ansvar att alla sorterar sitt avfall.

– Går det för långt så får vi plocka bort det men vi försöker vara behjälpliga och informera fastighetsägarna så mycket som möjligt, säger hon.

Anledningen till att matavfall och brännbart inte får blandas beror på att kvaliteten på matavfallet inte ska sjunka. Blir matavfallet blandat med vanliga sopor går det inte att återvinnas utan måste slängas med resten av det brännbara. De vanligare felen som görs är att husägaren inte använder sig av pappåsarna från Reko eller slänger hundbajspåsar i den bruna tunnan.

– Sker det här flera gånger så måste vi ta bort den bruna tunnan och då får man slänga skräpet till det vanliga priset, säger hon.

Det är inte bara hur mycket man slänger som väger in menar Anna Törngren, vår konsumtion av varor spelar också stor roll. 

– Vi behöver tänka efter på hur mycket vi köper och gör av med. Jag kanske inte behöver köpa alla mina kläder nya till exempel utan jag kanske kan köpa på secondhand om det finns, säger hon. 

Anna Törngren menar att Sundsvall är en stad där möjligheterna finns att köpa begagnat i de flesta fallen.

– Med alla affärer i Sundsvall som säljer begagnat så finns det mycket vi kan återvinna på det viset. Det gör att soporna minskar, säger hon.

Mer läsning

Annons