Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem frågor till Hans Forsberg

/

... Hallå där Hans Forsberg (C), förstanamn till kommunfullmäktige i Sundsvall.

Annons

Sundsvall har över 4 000 öppet arbetslösa. Hur ska de få jobb?

– Centern jobbar med två vägar. Vi vill rusta de arbetslösa med kompetens och vidareutbildning genom att satsa på exempelvis KomiJobb och vuxenutbildning, men även yrkeshögskoleutbildningar. Men för att kunna ta ett jobb måste jobbskaparna, det vill säga småföretagen, också växa. Snabbare kommunal service med bättre och förenklad upphandling är två konkreta förslag.

13 procent av niondeklassarna i Sverige är inte gymnasiebehöriga. Hur ska skolan bli bättre här?

– Centern vill satsa på lärarna, höja deras status och ge dem fler karriärmöjligheter. Men framför allt måste lärarna få mer tid till att vara lärare i klassrummet. Bra lärare är en förutsättning för att eleverna ska få bra betyg.

7 600 personer står i bostadskö i Sundsvall. Hur ska de få bostäder?

– Sundsvall behöver ett större utbud av bostäder, framför allt hyresbostäder – i alla delar av kommunen. Centern vill öppna upp en dialog med branschen och berörda intressenter för att skapa samsyn och förutsättningar för ett hållbart bostadsbyggande i Sundsvall. Mitthem ska vara ett föredöme och gå före.

Om 16 år har Sundsvall 60 procent fler 80 plussare än i dag. Hur ska de kunna tas om hand?

– Vi behöver bygga fler äldreboendeplatser och säkerställa personalförsörjningen inom äldreomsorgen. Vård- och omsorgsprogrammet behöver prioriteras för att locka fler till äldreomsorgen. Framför allt vill centern jobba med förebyggande hälsoarbete, så att fler äldre får förbli friska genom att bygga aktivitetsparker för äldre i anslutning till våra äldreboenden.

Hur mycket vill ni privatisera välfärden i Sundsvall?

– Centern vill att det ska finnas en balans i utbudet av kommunal och privat äldreomsorg. Bland annat eftersom det gynnar löneutvecklingen i kvinnodominerade yrken och ger de äldre valfrihet att byta utförare om de inte känner sig nöjd med servicen. Det viktigaste är att kvaliteten är hög på tjänsterna som erbjuds, inte vem som utför dem.

Mer läsning

Annons