Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem frågor till Liza-Maria Norlin

/

... Hallå där Liza-Maria Norlin (KD), förstanamn till kommunfullmäktige i Sundsvall.

Annons

Sundsvall har över 4 000 öppet arbetslösa. Hur ska de få jobb?

– Kommunen har ett särskilt ansvar här. Riktade satsningar är jätteviktigt för att hjälpa unga få sina första jobb. Sedan måste vi förbättra företagsklimatet. Det handlar om attityder och service från det offentliga gentemot näringslivet.

13 procent av niondeklassarna i Sverige är inte gymnasiebehöriga. Hur ska skolan bli bättre här?

– Vi vill ha mer idrott, mer tid för lärarledd undervisning och satsa på läsning. Vi vill också att skolorna på ett tydligt sätt ska jobba med värderingsfrågor för att skapa en större trygghet i elevernas arbetsmiljö.

7 600 personer står i bostadskö i Sundsvall. Hur ska de få bostäder?

– Vi måste fortsätta bygga med Mitthem, men också locka hit privata aktörer. Vi har fortfarande inte sett några privata aktörer som säger "ja, nu bygger vi". Jag vill att kommunägda Norra kajen Exploatering AB går tillbaka till förvaltningsform. Vi måste testa nya metoder som exempelvis att utlysa en tävling bland privata aktörerna som vill bygga på Norra kajen där vinnaren eventuellt kan få marken gratis.

Om 16 år har Sundsvall 60 procent fler 80 plussare än i dag. Hur ska de kunna tas om hand?

– Vi behöver fler företag och människor som arbetar i Sundsvall. Nyanlända, ensamkommande flyktingbarn och anhöriginvandring är bra för Sundsvall.

Hur mycket vill ni privatisera välfärden i Sundsvall?

– Det finns ingen bestämd nivå. Jag tycker att vi ska ha en pragmatisk hållning och öppna upp för olika aktörer där vi kan se att kvaliteten ökar.

Mer läsning

Annons