Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem frågor till Maria Algotsson

/

... Hallå där Maria Algotsson (MP), förstanamn till kommunfullmäktige i Sundsvall.

Annons

Sundsvall har över 4 000 öppet arbetslösa. Hur ska de få jobb?

– En del handlar om att se till att alla klarar skolan. Därför vill vi satsa mer på lärare, men framför allt på stödpersonal som tidigt kan fånga upp om elever har det svårt att lära sig eller mår dåligt. Vi vill matcha kursutbudet på vuxenutbildningar bättre mot de jobb som finns i Sundsvall. Våra klimat- och miljösatsningar kommer ge nya arbetstillfällen.

13 procent av niondeklassarna i Sverige är inte gymnasiebehöriga. Hur ska skolan bli bättre här?

– Vi behöver fler kompetenser i skolan. Lärarna måste hinna med att koncentrera sig på att vara lärare. Som jag var inne på tidigare vill vi ha mer specialpedagoger, skolpsykologer och kuratorer som finns nära eleverna i deras vardag och kan fånga upp problem.

7 600 personer står i bostadskö i Sundsvall. Hur ska de få bostäder?

– Mitthem är ett sätt för oss att styra så att det kan byggas små och klimatsmarta hyresrätter. Genom att satsa på klimatet, miljön och skolan tror vi att det kommer finnas pengar över till att bygga.

Om 16 år har Sundsvall 60 procent fler 80 plussare än i dag. Hur ska de kunna tas om hand?

– Vi är klart beroende av alla som vill komma till Sundsvall för att bo och arbeta. Jag skulle säga att utan invandring kommer vi inte klara av att ta hand om våra äldre.

Hur mycket vill ni privatisera välfärden i Sundsvall?

– Är privata alternativ en möjlighet är vi öppna för det, men vi tycker också att kommunen är bra som garant. Det viktigaste är att kvaliteten blir bra för den som får ta del av välfärden.

Mer läsning

Annons