Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem frågor till Peder Björk

/

... Hallå där Peder Björk (S), kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall.

Annons

Sundsvall har över 4 000 öppet arbetslösa. Hur ska de få jobb?

– Jobb är valets viktigaste fråga. Det handlar både om möjligheterna till fler i jobb samt att fler jobb skapas. Några av våra förslag för att nå dit är kunskapslyft, bland annat inom vuxenutbildning och yrkeshögskola. Vi vill ersätta försörjningsstöd med jobb och utbildning. Vi ska ha mer personal i välfärden, fler sommarjobb, lokalt innovationsråd och bra förutsättningar för företag.

13 procent av niondeklassarna i Sverige är inte gymnasiebehöriga. Hur ska skolan bli bättre här?

– Skolan formar framtida generationer. Där får de verktygen för att klara sig i samhället och bli aktiva medborgare med många möjligheter i livet. För att nå ett bra resultat i skolan vill vi ge barnen mer tid med lärare genom mindre klasser. Administrationen ska minska, det ska erbjudas gratis läxhjälp i skolan, elevvården ska öka, det ska finnas fler specialpedagoger samt nattis vid behov.

7 600 personer står i bostadskö i Sundsvall. Hur ska de få bostäder?

– För att öka antalet bostäder i Sundsvall vill vi Socialdemokrater använda Mitthem offensivt för att bygga i hela kommunen. Minst 100 ungdomsbostäder ska färdigställas. Vi vill bygga fler trygghets- och äldreboenden, införa byggbonus för byggande av studentlägenheter och små hyreslägenheter. Sedan vill vi modernisera miljonprogrammet på ett socialt och miljömässigt sätt.

Om 16 år har Sundsvall 60 procent fler 80 plussare än i dag. Hur ska de kunna tas om hand?

– Vi ska ha en välfärd i Sundsvall som håller en hög kvalité och som omfattar alla. Vi kommer att ordna mer platser på äldreboenden och anställa mer personal inom vård- och omsorg. Man ska få rätt att välja mat och hur hemtjänsttimmarna ska användas. Vi vill också satsa på rehabilitering. Det ska vara höga kvalitetskrav på alla utförare inom hemtjänsten.

Hur mycket vill ni privatisera välfärden i Sundsvall?

– Inget mer. Vi vill i stället satsa resurser på att öka kvaliteten i kommunens verksamhet, bland annat genom mer personal och bättre anställningsvillkor.

Mer läsning

Annons