Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministiskt initiativ kan gynna kristdemokrater

Det starka fokus på radikalfeminismen som Feministiskt initiativ skapar kan locka flera väljare att söka sig till partier som står för traditionella värderingar, som kristdemokraterna. Det säger Göran Bostedt, docent i statsvetenskap på Mittuniversitetet.

Annons
Ännu har de inte bestämt sig för att bli ett parti och det är ett viktigt vägval. Strategin nu är att fokusera mot vissa politiska frågor, som löner och våldtäkter. Det blir annorlunda om man som parti måste ta ställning till politiska vardagsfrågor, säger Göran Bostedt.
Han tror inte att det blir så lätt ur ett feministiskt perspektiv när det exempelvis kommer till energi eller frågor om infrastruktur.
Som parti kommer man att utmanas på annat sätt i värderingsfrågor.
Om FI bildar parti tror inte Göran Bostedt att det blir med så många procent bakom sig.
De kan ändå få ett stort politiskt inflytande. Och de kan tvinga fram en fokusering och radikalisering hos andra partier, motsvarande vad miljöpartiet gjorde. Vidare kan en radikal feministisk gruppering få vänstern att tappa röster, men också delar av (s) och (fp) utmanas av detta. FI kan också bli tungan på vågen långt utöver vad numeräret medger och därigenom avgöra regeringsmakten och stötta olika grupperingar i olika frågor för att få igenom sina krav.
Rent generellt betyder fler partier också större svårigheter att få fram regeringsdugliga alternativ konstaterar Göran Bostedt, och att landet redan nu befinner sig i den situationen.
Samtidigt är det bra ur demokratisk synvinkel om det är vad folket vill ha.
Han tycker att de etablerade partierna varit sena med att lyfta fram feminismen även om alla säger sig vara anhängare av den. Och att när frågan nu aktualiseras så kommer den sannolikt att få större utrymme på den politiska dagordningen.
Men jag tror också att ytterligare fokusering på radikalfeminismen kan leda till polarisering. Grupper som reagerar mot det kan förstärka till exempel kristdemokraterna som lyfter fram de traditionella aspekterna.

Mer läsning

Annons