Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fettavskiljare ska förhindra stopp

Problem med fettproppar som ger stopp i avloppen blir allt vanligare.
Nu ska kraven bli hårdare och vissa verksamheter kommer att bli tvungna att ha en fettavskiljare.
– I första hand gäller det nyetableringar, säger Anna Stenlund på Mittsverige Vatten.

Annons
På Mittsverige Vatten, miljökontoret i Sundsvall och Reko arbetar nu på att ta fram en plan gällande frågan med fettavskiljarna. I nuläget finns det ingen som vet var de finns och hur ofta de töms. En fettavskiljare måste tömmas med en viss regelbundenhet annars fungerar de inte som de ska och det är lite av de problemen som gruppen nu arbetar med.
Det är lättare om vi sätter upp förutsättningarna redan från början, säger Anna Stenlund som är utredningsingenjör på Mittsverige Vatten.
Fettet som kommer från storkök och liknande har nyligen av kommunens jurister blivit klassat som hushållsavfall och därför är det kommunen som ska stå för tömningen av avskiljarna. Martin Lidow är verksamhetsansvarig för hushållsavfall på Reko. Han menar att det är hög tid att en gång för alla lösa problemet med de fettrelaterade stoppen.
Jag är övertygad om att det skulle bli bättre om vi fick ordning på det här, säger han.
Kostnaden för avsklijaren är det meningen att fastighetsägaren ska få stå för. Sedan ska tömningen ske med ett visst intervall och när hela systemet är i drift ska det finnas ett register som visar var fettavskiljarna finns utplacerade. Debiteringen för tömningen kommer i början ske på timbasis och även den betalas av fastighetsägaren.
Man skulle kunna jämföra det med en tömning av en brunn eller tank. Där är kostnaden cirka 400 kronor plus en behandlingsavgift per kubikmeter, säger Martin Lidow.
Problemet är ingalunda något som enbart finns i Sundsvall kommun. I flera andra kommuner finns det redan regler framtagna gällande avskiljarna. Men här har inte tagits upp på dagordningen riktigt ännu. Vilket är konstigt eftersom stoppen både är dyrbara och ofta drabbar tredje man.
På miljökontoret vill man nu också får mer kunskap gällande var avskiljarna finns och hur ofta de töms. Och att fett som släpps ut i avloppssystemen orsakar stopp, problem och stora kostnader verkar alla inblandade vara överens om.
Nu vill vi verkligen lyfta den här frågan för den har tidigare legat lite i skymundan, säger Karolina Nilsson, miljöinspektör på miljökontoret.

Mer läsning

Annons