Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fibrer i fokus under fotbollscup

/
  • Tomt på faten blev det under fotbollscupen i Essvik. Och i motsats till mångas fördomar hade barnen ytterst lite att invända mot fullkornspastan eller grönsaksbuffén. Populärast var morötter och gurka. Här barn från Ånge IF, som alla var trötta på hamburgare.

Under gårdagens fotbollscupp på Essviksvallen var temat "Ät rätt!"
Spelarna var nioåringar från hela Medelpad, och fullkornspastan fick mycket gott betyg av dem.

Annons
Skitgott! Jättegott, på alla andra cuper får man bara hamburgare. Orden kommer från William Deldén, som åt så det nästan stod ut genom öronen.
Att det var fullkornspasta istället för den vanliga av vitt mjöl bekyrmade ingen. Kebabspetten av köttfärs var också goda.
Alla barn vi pratade med gav maten gott betyg, det gällde allt från mellanmålet som delades ut till lunchen. Mellanmålet bestod av grovt bröd med ost och gurka samt drickyoghurt. Allt för att försöka vända trenden med fler överviktiga barn och sockerberoende.
Lunchen har vi redan nämnt och den var toppen. Också tränare och föräldrar gav maten gott betyg.
Det här är ett kanontema, säger Tommy Persson som är tränare i Sidsjö/Böle. Vi har redan godisförbud för våra barn och en sådan här dag kan inspirera att gå ett steg längre.
Hans Engström som tränar Ånge IF var också nöjd.
Mycket prisvärd mat, de har verkligen lyckats. Det är möjligt att vi kan ta efter något, hittills har vi inte tagit upp något om matvanorna i vår klubb.
De arrangernade föreningarna Essvik, Njurunda och Svartvik tog tillsammans initiativet att skippa all försäljning av godis, läsk och hamburgare under cupdagen, och istället bjuda in AXA för att informera om nyttigare mat. I AXA-tältet trängdes barnen för att få autografer av GIF-spelare, samtidigt som det fanns tillfälle att ställa frågor och tala om mat, fibrer och socker.
Arrangörerna hoppas att satsningen på bra mat bara är en början, och att fler föreningar ska ta efter.

Mer läsning

Annons