Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick diareer av fel mat

En allergisk flicka i 14-årsåldern fick fel mat på skolan i Sundsvall.
Efteråt mådde hon mycket dåligt och fick diarréer.

Annons
Händelsen inträffade i förra veckan. Flickan skulle ha fått mat som var fri från komjölksproteiner. I stället fick hon laktosfri mat.
Flickan mådde väldigt dåligt och fick diaréer. Hon blev så sjuk att hon var hemma en dag efteråt. Men hon slapp besöka sjukhuset, säger Irene Sigfridsson, kostkonsulent vid Sundsvalls kommun.
Tidigare har flickan serverats laktosfri mat. Men i höst har hennes allergibild förändrats och därför har familjen lämnat ett nytt intyg till skolan. Så långt har allt skötts som det ska.
Det är i skolans interna hantering som det brustit. Av någon anledning har inte informationen nått hela vägen fram.
Nu har en första tillbudsrapport skrivits. Senare under hösten kommer Irene Sigfridsson att göra en mer noggrann uppföljning.
Vi måste ta tag i rutinerna kring intygen tillsammans med skolledarna. Jag skulle också ha fått en kopia med de nya uppgifterna, men jag har bara det gamla dokumentet. Tyvärr har det här brustit i flera led, säger hon.
I förra veckan inträffade ytterligare ett mattillbud, den här gången på en skola i Njurunda. Där ska en pojke ha sin mat uppdelad. Nu blev hela hans matlåda kvar på transportvagnen.
Följden blev att han inte fick någon matlåda överhuvudtaget, säger Irene Sigfridsson.
Det här är de första två händelserna som kan kopplas till felaktigheter i barnens mathantering i år. I Sundsvall är mellan åtta och tio procent av barnen i förskolan och skolan matallergiska.
Det är flest barn i förskolan. Sedan växer en del av de här allergiproblemen bort. Det är ännu färre elever i gymnasiet, säger Irene Sigfridsson.

Mer läsning

Annons