Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick jobb som ingenjör – efter ett år i Sverige

/

Husam Aljarba från Syrien fick fast jobb som projektingenjör på Permascand i Ljungaverk efter bara ett år i Sverige.
För tio dagar sedan kom frun Hanin till lägenheten i Fränsta.
– Jag visste inte att jag kunde få ett så bra liv så snabbt, säger han.

Annons

När Husam Aljarba var 15 år såg han filmen "Cinema Paradiso" som handlar om en italiensk pojke som drömmer om att lämna Italien för att bli regissör. Där föddes Husams dröm att bli stjärningenjör. Men han insåg samtidigt att han skulle vara tvungen att lämna Syrien för att nå sina mål.

Några år senare flyttade han till Jordanien.

– Under de senaste 16 åren har jag rest runt i olika länder. Jag avslutade en utbildning i Jordanien och flyttade till Qatar för att arbeta för ett amerikanskt företag. Sedan började jag på ett franskt företag i Saudiarabien, säger Husam Aljarba.

Med tiden förstod han att han inte hade någon framtid i Mellanöstern och att han inte kunde återvända till hemlandet på grund av kriget. I stället flydde han till Sverige där möjligheterna var större.

– Jag hade flera skäl att komma hit. Sverige är det bästa landet när det gäller lika rättigheter och här kan man utveckla sina erfarenheter och kunskaper på olika sätt, inte bara få mat och tak över huvudet, berättar han.

Efter två månader med permanent uppehållstillstånd började han söka jobb i hela Sverige. Husam Aljarbas rastlöshet, oblyghet och kunskaper i engelska gjorde att han sökte kontakt med Permascand i Ljungaverk.

– Jag såg att Permascand sökte projektingenjör och skickade in min ansökan. Jag gjorde tre anställningsintervjuer och personlighetsanalys. Jag erbjöds anställning och började direkt efter påskhelgen, säger Husam Aljarba.

– Min huvuduppgift i Permascand är att understödja nya projekt, följa forskningen på världsmarknaden och sluta avtal med företag i Nordafrika och Mellanöstern eftersom jag har stor erfarenhet därifrån. Dessutom lägger jag upp en tidsplan för de olika projekten.

Husam Aljarba har redan börjat rota sig i Medelpad. Han har tillsammans med andra bildat en syrisk förening i Sundsvall för att slå vakt om traditionerna och kulturen för att visa vilka kunskaper och erfarenheter de nyanlända från Syrien har med sig.

– Jag har inte hunnit lära mig svenska i skolan och därför började jag studera svenska på distans med min fru som kom hit för bara tio dagar sedan.

Men trots framgångarna i det nya hemlandet drömmer han om att återvända till Syrien.

– Jag kanske inte kommer att kunna komma tillbaka, men jag drömmer om att vara med och bygga upp Syrien igen.

Mer läsning