Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick rätt mot butiken efter 1,5 års väntan

/
  • – Man blir helt slut på att kämpa för att få rätt, säger Marie Fredriksson, som efter många om och men fått tillbaka pengarna för den soffa som gick sönder ett år efter köpet.
  • Trots att Allmänna reklamationsnämnden i sitt beslut rådde butiken att betala tillbaka pengarna till kunden så gjorde man inte det – förrän Dagbladet började ringa runt.
  • Marie Fredriksson.

Ett år efter Marie Fredrikssons soffköp gick fjädrarna sönder.
Trots att ARN gett Marie rätt att få tillbaka sina pengar från butiken så har processen dragit ut på tiden.
1,5 år efter problemens början får hon äntligen sätta punkt.
– Det är skandal att man ska behöva ta hjälp av media för att det ska hända något, säger hon.

Annons

I februari år 2012 köpte Sundsvallsbon Marie Fredriksson en soffa på Boom i Birsta.

Ett år senare gick den sönder. Då började en lång kamp för rättvisa.

– Jag hade kontakt med butiken i flera månader, först lovade de mig en ny stomme, men när inte den kom lovade de mig en ny soffa. Men någon ny soffa kom aldrig. Jag ringde men det gick aldrig att få tag på dem så då åkte jag dit. Där visste de inget om detta, då ledsnade jag och tog kontakt med Allmänna reklamationsnämnden, berättar Marie Fredriksson.

ARN gjorde en utredning och i deras beslut rekommenderades butiken att betala tillbaka 9 995 kronor till Marie Fredriksson mot att företaget får tillbaka soffan.

– De hade till 28 juli på sig att betala tillbaka, men jag fick inga pengar, säger Marie.

Hon vände sig till Dagbladet som i sin tur jagat kommentarer från butiken, och efter upprepade försök både på telefon och mail så lyckades vi nå Stefan Montelius, inköps- och marknadschef för Boom i Sverige.

Då tog allt fart – och inom loppet ett dygn hade Marie ett löfte om att pengarna var på väg.

– Jag blev kontaktad av butiken häromdagen, och det står helt klart att det här ärendet fallit mellan stolarna. Det är dåligt skött och vi kommer göra en intern utredning. I 99,9 procent av sådana här fall så hjälper vi kunden direkt. Har man som kund fått godkänt av ARN så ska vi betala tillbaka pengarna direkt, inget snack om det, förklarar Stefan Montelius.

– Jag har ringt upp Marie och jag har återbetalat pengarna till henne, och hon får även lite extra plåster på såren samtidigt som hon får behålla soffan.

I dag är Marie Fredriksson lättad – men fortfarande arg.

– Det är skandal att det ska behöva gå så här långt, att man ska behöva ta hjälp av media för att det ska hända något. Det är klart att jag är glad för att jag får tillbaka pengarna, men jag tycker inte att jag blivit bra behandlad som kund. Jag är jättebesviken, säger Marie Fredriksson.

Enligt Helen Eriksson, pressinformatör på ARN, hamnar kunder då och då i denna svåra sits.

– Våra beslut är rekommendationer, de är inte tvingande för butikerna. Majoriteten av företagen följer rekommendationerna. Vår statistik för beslut tagna under 2013 visar att i de ärenden där konsumenten fick helt eller delvis rätt följde 79 procent våra rekommendationer, berättar Helen Eriksson.

I de fall där butiken inte gör något, vad kan kunden då göra?

– Vill man som kunde gå vidare och få ett tvingande beslut så måste man vända sig till Tingsrätten, men det är en process som inte vi är inblandade i.

För Sundsvallsbon Marie Fredriksson slutade det hur som helst lyckligt – till slut.

Mer läsning

Annons