Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filip nekas skolskjuts längs farlig väg

När tioårige Filip var på hemväg från skolan blev han attackerad av en ilsken älgko med två kalvar. Han flydde i panik på sin cykel tillbaka mot hållplatsen och närmsta bebyggelse. Alltför rädd för att ensam åka hem genom den mörka skogen ringde han efter sin pappa som hämtade och skjutsade hem honom. Därefter stötte han på älgfamiljen längs hemvägen ytterligare en gång i höstas. Sedan dess känner han ångest för att gå ensam genom skogen.

Annons
Älgdramat utspelades i september. Under perioden oktober fram till 15 mars har han haft skoltaxi på grund av att vägen mellan hemmet och busshållplatsen är smal och krokig och går genom en delvis mörk och tät granskog. Det finns ingen bebyggelse längs vägen och ingen belysning.
Filips föräldrar bad att sonen skulle få behålla taxin hela läsåret, dels med hänsyn till att vägen måste anses trafikfarlig för skolbarn, dels efter de traumatiska händelserna med den ilskna älgkon.
Men rektor Arne Perming avslog denna begäran, eftersom det fattas 200 meter för att Filips väg till busshållplatsen ska medföra rätt till skjuts ända hem. Gränsen för årskurs 4 går vid tre kilometer. Några överväganden på grund av detta enskilda fall har han inte brytt sig om, utan schablonen är lika för alla som fyllt tio år.
Arne Perming gör inte heller någon annan bedömning av Filips möte med den ilskna älgkon än att det finna såväl fredliga som ilska älgkor. Det vet han, ju eftersom han jagar själv.
När ST träffar Filip vid hållplatsen i kurvan vid Idyllen på Åstön är han siste passageraren. Alla andra barn från skolan i Söråker har droppat av längs vägen ut mot sundet.
Ensam förväntas han knata tre, nej 2,8, kilometer genom skogen till hemmet på Södra Åstön. Ingen kompis att slå följe med som skulle kunna dela eller avleda den där hiskeliga känslan när det plötsligt brakar till inne bland granarna bakom nästa vägkrök.
När hans mamma är hemma brukar hon och lillebror Karl möta nere vid hållplatsen, så han slipper gå ensam. Men det går inte alla dagar och då återstår bara den gruvliga promenaden som tar drygt en halvtimme även om Filip raskar på stegen.

Mer läsning

Annons