Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filosofi och kärlek i ungdomlig pjäs

Musikal? Björnes magasin för vuxna? Matrix light?
Line Knutzons pjäs "Först föds man ju", med premiär på lördag hos Teater Västernorrland, är inte precis vardagsrealistisk. Men inuti styrs dess karaktärer av samma eviga frågor som vi själva.

Annons
Axel tycker att livet är själva fan också. Nymse blir lämnad och lär sig kapa trådar till andra människor. Viktor är pigg och sökande men sjuklig. Liss bygger saker i stället för att gå ut, syrran Kis gråter ofta. Och Tjutberg vet mycket om kärlek - i teorin.
Sex personer - som enligt teaterns referensgrupper också kan ses som olika sidor av en och samma människa - brottas i pjäsen med sin och allas längtan efter kärlek, vänskap och värme. Ur skeendet föds både livsfilosofi och humor som lön för det arbete livet är.
Line Knutzons dramatik är speciell med ett metaforiskt språk. Vi har inspirerats av Cirkus Varité, för vi tror att figurerna kan bli spännande av att vara tydliga. Man kan uppfatta dem som seriefigurer, men med ett rikt känsloliv, säger regissör Lena E Forslund.
Pjäsen har tidigare ofta spelats av och för ungdomar och tar inte så mycket sikte på intellekt som på känslorna. Som dessutom får ett lyckligt slut att må bra till.

Mer läsning

Annons