Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finansieringen av lysande industri är klar

I mitten av den här veckan kan pengar från Industrisamhällets kulturarv i Västernorrland beviljas till projektet.
Därmed kommer tre industribyggnader längs E4 vid Sundsvalls södra infart ljussättas.

Annons
Totalt kommer projektet enligt budgeten att kosta nästan 2,5 miljoner kronor. Av dessa kommer nästa 800 000 kronor från EU. Övriga offentliga finansiärer är länsstyrelsen och landstinget som vardera bidrar med drygt 175 000 kronor. Sundsvalls kommuns del av kostnaderna blir nära 400 000 kronor. Den privata finansieringen av projektet kommer att uppgå till 880 000 kronor.
Bland motiveringen till beslutet att ljussätta Kubal skorstenar, Cementas silosar och Norrportens kontorsbyggnad sägs:
Att bokstavligen belysa industrimiljöer som fortfarande är i produktion, på det sätt som projektet avser, är nyskapande. Projektet kommer att skapa ett viktigt landmärke som direkt associerar med det regionala profilområdet.
De som kommer söderifrån mot Sundsvall kommer ljussättning först att märkas på Kubals fem höga skorstenar. Här skall färg på ljuset symbolisera varmt och kallt och de fyra elementen: jord, eld, vatten och luft.
Nästa ljusättning blir rosa på Cementas två silos och det sista inslaget är Norrportens kontorsfastighet där dess glasfasad ljussätts i mittenpartiet med blått som skall symbolisera hav och himmel.
Genomförs planerna kommer projektet att stå klart i höst.

Mer läsning

Annons