Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finkamma och leta hårlöss

/
  • – Kamma dig över en spegel eller ett vitt papper och använd förstoringsglaset på kammen för att se om det är löss, säger Margareta Seimerson, apotekschef i Sundsvall.

Skolstart innebär att det är dags att plocka fram luskammen. När barnen samlas igen efter sommarlovet ökar smittorisken för angrepp av huvudlöss.

Annons
.
Du kan vara symtomfri trots att du har löss. Därför är det viktigt att kamma håret ordentligt, säger Kjell-Åke Lysell, skolhälsovårdsläkare vid Sundsvalls kommun.>br>Apoteket har sålt 39 procent fler förpackningar lusmedel i Västernorrland i år jämfört med samma tid ifjol. Orsaken till ökningen är inte klarlagd och Kjell-Åke Lysell känner inte igen att det skulle ha varit större problem med löss i år än tidigare.
Men i samband med skolstarten brukar det bli problem på skolorna, säger Kjell-Åke Lysell.
I förebyggande syfte informeras elever och deras föräldrar.
Vid skolstarten går vi ut med ett informationsbrev som skolsköterskorna delar ut till lärarna. Det skiljer sig lite mellan olika skolor, ibland är skolsköterskorna med och pratar vid möten inför terminsstarten och andra gånger är det läraren som tar upp ämnet. Har man funderingar kan man alltid kontakta skolsköterskan, säger Kjell-Åke Lysell.
På apoteket Gripen i Sundsvall har intresset för lusmedel ökat under slutet av sommaren.
Vi har redan märkt av det och får ganska mycket frågor om löss och lusmedel, säger apotekschefen Margareta Seimerson.
På vissa orter har hålls en lusdag på skolor och förskolor. Påfundet kommer egentligen från Danmark där lusdagen infördes efter att man haft stora bekymmer med lusepedemier. Tanken var få stopp på problemet genom att alla familjer luskammar sig och behandlar eventuella löss samma dag.
Det har funnits i Sverige också under ett par år. Jag tycker att idén är bra men hos oss har det varit frivilligt att vara med eftersom ett företag använder sig av idén för att försöka sälja en dyr luskam, säger Kjell-Åke Lysell.
Löss sprids framförallt vid direktkontakt, från huvud till huvud.
De hoppar inte från ena sidan rummet till den andra, däremot kan de smitta via kammar och mössor.
Att löss förknippats med dålig hygien är fel, de trivs utmärkt i rent hår.
Däremot tycks vissa personer vara mera mottagliga för att få löss. Det är som om lössen trivs mer i vissa typer utav hår eller kanske föredrar lössen vissa människor för att vi utsöndrar olika dofter. Tyvärr betyder det att samma barn kan drabbas flera gånger, säger Kjell-Åke Lysell.
Under en tid har det talats om löss som blivit resistenta mot de avlusningsmedel som finns.
Vi har inte sett någon resistens här. De gånger man haft problem att bli av med löss har det rört sig om personer som blivit återsmittade eller inte kunnat fullfölja behandlingen ordentligt av olika anledingar, säger Kjell-Åke Lysell.

Mer läsning

Annons