Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns ännu inte i Sundsvall

/
  • Henrik Blusi vid Sundsvallspolisen har inte hört att den fruktade supermandrogen ska finnas i Sundsvall.
  • En liten tablett med en supermanstämpel.

Supermandrogen har på kort tid skördat flera liv.
Men ännu finns inga indikationer på att drogen har kommit till Sundsvall.
– Det känns väldigt bra att vi inte har hittat den här, säger Henrik Blusi vid Sundvallspolisen.

Annons

Ett klick på datorn och ett par dagar senare har man drogen i sin hand.

Den nya supermandrogen, en ny form av ecstasy-tabletter, har under senaste veckan beslagtagits i bland annat Stockholm och Örebro.

Tabletterna är femkantiga, små rosa-röda, med en supermanlogotyp på. Analys av tabletterna har visat att de innehåller väldigt stora mängder av den farliga substansen PMMA som kan ge är kraftigt ökad kroppstemperatur och i värsta fall dödlig utgång.

Polisen i Sundsvall har ännu inte fått några indikationer på att den fruktade drogen ska finnas i stan.

– Vi har inte hört att den ska finnas här och vi hoppas självklart att den inte sprider sig hit. Men det är oerhört lätt att få tag i syntetiska droger på nätet, det är ett lotteri att beställa droger för du har inte en aning om vad du får i brevlådan, säger Henrik Blusi.

Även den syntetiska drogen spice har orsakat flera dödsfall, men här ser man en liten minskning i användandet.

– Många av de tyngre missbrukarna överger nu spice, helt enkelt för att det är för farligt. De går i stället tillbaka till hasch och cannabis som de känner till, säger Henrik Blusi.

– Vi hoppas att det kan ge en preventiv effekt så att även de som i dag inte är i ett missbruk låter bli att använda spice.

Sedan i går är elva nya ämnen narkotikaklassade, ämnen som förekommer i nätdroger och har centralstimulerande, smärtstillande alternativt hallucinogena effekter. Ett flertal produkter som kan ingå i spice klassas nu som hälsofarliga och polisen kommer att kunna straffa de som hanterar dessa droger.

– I och med att den legala försäljningen nu blir illegal så hoppas vi att tillgängligheten och den öppna handeln som i dag finns ska minska. Det är bra att fler ämnen klassas som narkotika, säger Henrik Blusi.

Mer läsning

Annons