Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fioler för miljoner till Kammarorkestern

/
  • En 300 år gammal violin är i sina bästa år. Klangen är stor, varm och fyllig och nu gäller det för Richard Kontra att spela ihop sig med sina nya kamrat.
  • Jonas Lindgård, Charlotte Fregelin och Karoliina Saloheimo med violiner som de nu får disponera.
  • John Huber är expert på violiner och åtnjuter violinvärldens förtroende. Annars skulle han knappast få låna instrument för miljoner att visa hugade köpare.
  • Stråkinstrument blir bara bättre med åren om de sköts och spelas på. De italienska fiolbyggarsläkterna är särskilt välkända, och till den hör släkten Grancino.
  • Nog känns det högtidligt att få spela på en violinernas Rolls-Royce. Richard Kontra, alternerande konsertmästare i Nordiska Kammarorkestern Sundsvall, blir först i tur att få spela på 1690-talsdyrgripen.

Den är formskön och välputsad. Rösten är djup, bred och klangfull. Ingen sprucken gammelmansstämma, som man kunde vänta av en som fyllt 300 år. Den är en av tre dyrbara violiner som Sparbanksstiftelsen köper in, två för att spelas av Nordiska Kammarorkestern Sundsvall och en av musikstudenten Karoliina Saloheimo.

Annons
1,6 miljoner kronor.
Det är värdet på 1690-talsviolinen, byggd av Giovanni Grancino, medlem av en av Italiens berömda violinbyggarsläkter.
Senast satt den i händerna på en tysk konsertmästare. Nu ägs den av Sparbanksstiftelsen Norrland och spelas från och med i går av de båda konsertmästarna i Nordiska Kammarorkestern Sundsvall, Jonas Lindgård och Richard Kontra.
Samtidigt köpte stiftelsen in två nygjorda violiner till ett värde av 100 000 kronor vardera. Den ena, byggd av svensken Peter Westerlund, disponeras också av orkestern.
Den andra, byggd som en Stradivariuskopia av fransmannen Paul Nolet vid Örebro violinateljé, ska spelas av en musikstudent. Valet föll på Sundsvallstjejen Karoliina Saloheimo, som går första året vid Göteborgs musikhögskola och nu får ett bra instrument att spela på under sin utbildning.
Sparbanksstiftelsens syfte är att stödja regional utveckling och kultur - gärna samtidigt.
Vi hade hört att orkestrar söderut hade dyra instrument och att det fanns ett samband mellan dem och kvalitén, säger Walter Rönmark, styrelseledamot i stiftelsen.
Kontakt togs med Sundsvallsorkestern och med Norrlandsoperan, som också fått instrument, samt experten John Huber. Han har känningar världen över där intressanta instrument kan tänkas bli till salu. Vid två tillfällen besökte han Sundsvall med famnen full av violiner. Andra gången var lasten värd 15 miljoner kronor.
För Jonas Lindgård var det en smått surrealistisk upplevelse att ställas inför så många kvalitetsinstrument på en gång.
Jag sov inte den natten. Och jag hade nog blivit besviken om vi inte fått just Grancinon, säger han.
För honom var det Grancinons charm som avgjorde: dess personlighet, fasthet och värme i tonen, lättspeltheten.
Den bara klistrar fast sig under hakan, säger han.
Orkesterchef Lena Byström är hänförd över att i en tillvaro präglad av besparingar plötsligt få ta emot värdefulla instrument som liksom ramlar ner från ovan.
Satsningen är unik i Musiksverige. Folk gör inte så här längre. Det handlar inte bara om att någon musiker får köra Rolls Royce ett tag, utan hela orkesterklangen hoppar upp ett snäpp, säger hon.
Stråkinstrument är goda investeringsobjekt. Om de sköts väl blir de allt bättre med tiden; de mognar och djupnar och blir inte nedslitna som blåsinstrument.
Särskilt den äldsta violinen är förstås omöjlig att ersätta om den skulle bli stulen eller svårt skadad. Men alla instrumenten är försäkrade.
Jag har bra kontakter med ett försäkringsbolag i London. Men instrument värda mer än 5 000 pund måste resa i kabinen när man flyger, säger John Huber.
Vilket betyder att det måste bokas en extra stol om man reser med en cello. Violiner går som handbagage. Icke desto mindre kommer musikerna att vaka som hönsmammor över dyrgriparna.
De får helt enkelt sova med dem på nätterna, förklarar Lena Byström.

Mer läsning

Annons