Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskarna strömmade till i Bergeforsen

Det blev en bra premiär för strömfisket i Bergeforsen första maj. Trots ojämn vattenföring landades 48 havsöringar det första dygnet, med en medelvikt på 2,6 kilo och en största fisk på 5,4.

Annons
Dessutom återutsattes många fiskar under kilot, som de fiskande inte ville belasta den tillåtna kvoten på tre fiskar med.
Även under det andra dygnet togs en öring på 5,4 kilo bland de 31 som bokfördes. Här hade medelvikten ökat till 3,2 kilo.
Sportfiskarna tycks acceptera och efterleva de hårdare reglerna för fisket som införts i år. Utökad övervakning ska förhoppningsvis leda till att ryckfisket kan stävjas. Annars överväger fiskerättsägarna att stänga fisket uppströms den tidigare gränsen, vilket skulle göra detta enastående havsöringsfiske till en parentes i sportfiskets historia.
Efter premiären har det fortsatt med ett hyfsat fiske som visar att älven nedströms kraftverksdammen hör till de absolut bästa i landet för havsöringsfiske.
-Det handlar än så länge inte om så många nystigna fiskar, men öringen är ju alltid i bra kondition även om den övervintrat i älven, säger Jonas Sahlin, drivkraften bakom det fiske som nu sker ovanför den gamla 900-metersgränsen.
-Tidigt på morgonen och på kvällen, i gryning och skymning, är bra perioder. En smula förvånande var det att premiärdagen inte gav så mycket för dom som fiskade från land på zon 2. Möjligen kan det hänga ihop med att vattnet ströps på premiären under söndagen. Det som närmast kan ge ett än mer spännande fiske är när den nystigna öringen
kommer, inom några veckor, säger Jonas.

Mer läsning

Annons