Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiske och teater i Bergsjö

Fiskeförfattaren och journalisten Gunnar Westrin, Råneå, drog 43 åhörare och Teater Västernorrlands "Det mest förbjudna" 32 personer i Bergsjögården på tisdagskvällen.

Annons
ST har tidigare recenserat Kerstin Thorvall-pjäsen varför valet föll på Gunnar Westrins berättande. Åhörarna fick veta hur det gick till då bland annat Råne älv klarade sig från vattenkraftsutbyggnad på 1980-talet. Majoriteten i riksdagen var knapp för ett nej och Gunnar Westrin hävdade att det i hög grad berodde på hans paddeltur med folkpartiledaren Bengt Westerberg.
Denne var på resa i Norrbotten. När folkpartigänget kom bilande hade Gunnar Westrin med kamrater lagt sig över vägen.
Det var bara för Westerberg och de övriga att stanna. Jag bjöd honom med på en paddeltur nerströms älven och under dessa 45 minuter ändrade partiet inställning från att vara för en utbyggnad till att vara emot.
Westerberg sade att paddelturen var det trevligaste han varit med om och lovade att han skulle se till att älven inte blev utbyggd.
1986 kom så beskedet om att Råne älv med flera skulle klara sig.
Men faran är ännu inte över, betonade Gunnar Westrin.
På frontbänk hade han lumparkompisen från jägarskolan i Kiruna 1968-1969, Lars-Göran Skelander, Hudiksvall. Naturligtvis smygfiskade Westrin, som tidigare fiskade 270 dagar per år, under fjällmarscher.
Jag var telegrafist och hade ett spö som såg ut som en antenn med mig. Det var förbjudet, det hette ju att det var krig då vi var ute.
Han har varit lärare i många år men är numera författare och journalist. 1981 debuterade han som författare med boken Hemma hos storharren.

Bildtext:

Gunnar Westrin sökte närhet med åhörarna. Närmast honom lumparkompisen Lars-Göran Skelander, Hudiksvall, tidigare Gnarp.

Mer läsning

Annons