Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fler äldreboenden behövs"

/
  • Inga-Lis Sirenius, ordförande i PRO City, menar att det är äldreboenden som är den viktigaste frågan ur pensionärssynpunkt inför valet i september.
  • PRO City bjöd in stadens politiker till utfrågning i Selångers Folkets Hus i går.

Pensionärerna är eniga.
Fler äldreboenden är den viktigaste frågan inför valet – nu vill de se att politikerna agerar.
– Vi ska inte behöva bo ensamma på tredje våningen utan hiss bara för att det inte finns plats på äldreboenden, säger Inga-Lis Sirenius, ordförande i PRO City.

Annons

Under gårdagen bjöd PRO City in till öppet möte i Selångers Folkets Hus där pensionärerna fick ställa sina frågor till några av stadens inbjudna politiker.

Läs också: Ställ din egen fråga till politikerna och få ett ja eller nej

Det råder inga som helst tvivel om vilken fråga som är den viktigaste ur pensionärssynpunkt inför valet i september.

– Kommunen måste börja bygga fler äldrebostäder. Det går inte att dra det här i långbänk längre. Se bara när det gäller utbyggnaden av Granlunda, det är som en lekstuga. Jag frågade om de har satt spaden i jorden än och fick nej till svar. Där har vi fyra förlorade år inom socialtjänsten. Det måste finnas fler boenden, både särskilda och trygghetsboenden, dundrar Inga-Lis Sirenius som även är ledamot i det kommunala pensionärsrådet.

Är oron blad pensionärerna stor när det gäller bostadsfrågan?

– Det är klart att det är så. Fler och fler behöver hjälp. Man ska inte behöva bo kvar hemma på tredje våningen utan hiss. Man kommer ju ingenstans. Det här är ett jättestort problem.

Hon får medhåll av Gerhard Cederberg som är ordförande i SPF Club Roten i Sundsvall.

– Lokalt sett så är det ju boendefrågan som är mest akut. Man kan diskutera lika skatt för alla, men det får bli i ett senare läge. Bristen på boenden är akut och alla kategorier ska kunna få ett boende när de behöver det. I Sundsvall i dag så finns det 90-åringar som nekas plats på boenden, de får fortsätta bo hemma och klara sig själva. Det är uppåt väggarna, säger Gerhard Cederberg, som även vill slå ett slag för privatiseringar.

– Det måste man få tillåta. Vi kan inte ha ett samhälle så som det såg ut i Ryssland förr med kommunism fullt ut. I så fall ska staten sköta allt här, de ska ha hand om vägbyggen, brobyggen och allt. Nej, man ska ta tillvara på privatiseringar som är beredda att ta ansvar.

Inga-Lis Sirenius kräver också förbättringar inom vården.

– Det har blivit en ond cirkel av allt. Eftersom det finns för lite boenden så förlitar sig kommunen totalt på anhörigvård, och så får det inte gå till. Kvarboendeprincipen anpassas ofta, men hur många av de äldre har egentligen lust att bo kvar hemma. Det är inte många, säger Inga-Lis Sirenius.

Mer läsning