Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler dör än föds i länet – men Sundsvall sticker ut

/

Sundsvall är enda kommunen i länet där det fötts fler än det dött under det första halvåret 2015.
Samtidigt är Kramfors och Ånge de enda kommunerna med en negativ befolkningsutveckling.

Annons

Totalt sett ökade Västernorrlands befolkning med 693 personer, detta enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Av de 4108 som flyttade till länet var strax under 65 procent från andra delar av landet medan resterande cirka 35 procent flyttade hit från utlandet.

Härnösands kommun har sett till folkmängd den bästa utvecklingen med en ökning på 205 personer. Sämre ser det ut för Ånge och Kramfors som haft en minskning av befolkningarna på 4 respektive 82 personer under 2015.

Folkökningen är spridd över nästan hela landet. Åtta av tio kommuner har hittills i år haft en positiv utveckling. Den positiva utvecklingen på landsbygden beror, enligt SCB, på att invandringen från utlandet kompenserar för utvandringen från kommunerna.

– Det finns en urbaniseringstrend i Sverige. Bor du i Kramfors kanske du flyttar till Sundsvall eller Örnsköldsvik och bor du i Sundsvall eller Örnsköldsvik så kanske du flyttar till Stockholm. Inrikesstatistiken ser inte så bra ut, säger Thomas Johansson, statistiker på SCB.

Sundsvalls kommun är enda kommunen där det hittills i år fötts fler än det dött.

Mer läsning

Annons