Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får chansen att rädda liv – Räddningstjänsten utökar populär satsning

/
  • Thomas Åslin är projektledare för satsningen mot en säkrare glesbygd.

Räddningstjänsten skickar larm-sms till grannar som snabbt kan komma till undsättning.
Satsningen har blivit så populär att verksamheten nu utökas.
– Vi har fått väldigt bra respons och fler byar är på gång, säger Thomas Åslin på Räddningstjänsten.

Annons

Det tar lång tid för räddningstjänsten att rycka ut till byar i glesbygden. Och tid kostar liv. Därför startades 2014 en satsning där byborna spelar en central roll.

– När det till exempel sker ett förmodat hjärtstopp skickas det ut ett sms till ett antal som har anmält sig till oss. Är de i närheten kan de ta sig till platsen och på så vis kan personen i fråga få hjälp snabbare. Men självklart är detta bara ett komplement till Räddningstjänsten och ingen ersättning. Vi tar oss ju till platsen så snabbt vi bara kan, säger Thomas Åslin projektledare för satsningen.

Dessa människor kallas av Räddningstjänsten för förstärkta medmänniskor och får gå en utbildning där de lär sig hur de ska agera i olika situationer. De får bland annat kunskap om bränder, hjärtstopp och trafikolyckor.

Hittills har det skett tre hjärtstopp där medborgare ryckt in och varit på plats nästan tio minuter före Räddningstjänsten.

Läs också: Ett sms till en granne kan rädda liv

– Tyvärr klarade sig inte personerna, men jag talade med deras anhöriga efteråt och de var väldigt glada över att det hade funnits någon där så snabbt. De sa att det var helt suveränt och att vi skulle fortsätta satsa, säger Thomas Åslin.

Överturingen, Holm, Norrhassel, Ljustorp, Skatan, Sulå, Indal och Naggen är de byar som är med på satsningen just nu. Men intresset är stort och snart utökas det med ännu ett par orter.

– Vi kommer nog ha 10-11 byar med på tåget innan året är slut. Vi har fått ett gäng förfrågningar och har fått lysande respons från de byar där detta körs nu, säger Thomas Åslin.

I varje by finns det i nuläget ett 20-tal förstärkta medmänniskor och det innebär att det till årsskiftet skulle finnas över 200 medmänniskor totalt.

– Jag ser inga begränsningar med det här, utan det går att göra väldigt mycket, säger han.

Just nu är man knuten till sin bostadsort och får bara sms om olyckor i det området. Men i framtiden hoppas Thomas Åslin att det kan ändras.

– Vi vill hitta ett system där det lätt går att känna av var man befinner sig, så att man får sms som är relevanta för var man befinner sig för tillfället, säger han.

Mer läsning

Annons