Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får socialbidrag för utflykter

Allt fler familjer i Sundsvall tvingas söka socialbidrag för att kunna följa med på skolornas utflykter.
Att ta ut liknande avgifter kan vara ett lagbrott, enligt skolverket.
Nu kräver ansvariga skolpolitiker åtgärder.

Annons
Vanligtvis kräver Sundsvalls skolor någon hundralapp av eleverna när de ska följa med på utflykter.
Men det finns också fall där kommunen betalat ut 1500 kronor i socialbidrag för att barnen ska kunna delta i skolornas aktiviteter.
Enligt socialtjänsten har ansökningarna för den här typen av socialbidrag ökat kraftigt på senare år.
Om skolorna systematiska kräver pengar av familjerna innebär det ett lagbrott.
- Reglerna säger att det få förekomma enstaka avgifter eller kostnader av obetydlig art. Det är en bedömningsfråga, säger Sten Svanholm, undervisningsråd vid skolverket i Umeå.
Han tycker att utflykter och studieresor som ingår i undervisningen ska vara helt avgiftsfria. Eventuellt kan en kostnad tas ut per år - men då bör avgiften ligga en bra bit under 100 kronor.
- Man måste vara väldigt försiktig. För blir det här återkommande blir det genast tungt för en familj att bekosta. Och hur roligt är det att söka socialbidrag för att kunna följa med på skolans aktiviteter? säger Sten Svanholm.
Uppgifterna om avgifterna kom fram vid en dragning i fullmäktige i måndags. Nu kräver flera politiska partier i Sundsvall en översyn kostnaderna för eleverna.
- Den kommunala skolan får inte stänga ute stora grupper som saknar tillräckliga resurser. Vår skola ska vara till för alla elever, säger Leif Nilsson, (s) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Enligt honom är en av förklaringarna att lärare och rektorer ger efter för tryck från elever. Han tror också att konkurrensen från friskolorna kan spela in.
- Det får inte vara så att vi i konkurrensen med friskolorna ger upp det vi vill försvara, det vill säga en kostnadsfri och högkvalitativ skola som ser till varje enskilt barns behov och förutsättningar, säger Leif Nilsson.
Även folkpartiet i Sundsvall tänker lyfta frågan till barn- och utbildningsnämnden. Partiet kräver en ny och mer restriktiv policy.
- Att man ska behöva ansöka om socialbidrag för att åka på skolutflykter är totalt galet. Jag tycker att skolan ska ha helt avgiftsfria utflykter, säger oppositionsrådet Lars Persson.

Mer läsning

Annons