Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kommer åka fast för rattfylla

/

Snart blir det lättare att åka dit för rattfylla. Den 15 september sänker polisen felmarginalen i sin blåsapparat, vilket innebär att 10 procent fler kommer att åka fast.

Annons
Vi räknar med att apparaten är så tillförlitlig så vi kan sänka felmarginalen betydligt, säger Bert Norell på trafikpolisen i Sundsvall. Den har använts i många år och den här ändringen görs i hela landet.
I Västernorrland betyder det att cirka femtio personer om året kommer att åka dit, personer som innan felmarginalen sänktes skulle gått fria utan anmälan.
Siffrorna kanske inte säger så mycket, men tidigare har alla som visat en alkoholhalt på upp till 0,170mg/l släppts. Nu sänks den gränsen till 0,118mg/l.
I dagsläget är det cirka 20 procent av alla som blåser som hamnar under straffgränsen. Efter förändringen den 15 september sjunker den siffran till 10 procent.
Gränsen för rattfylleri är 0.1 mg/l, vilket motsvarar 0.2 promille. Gränsen för grovt rattfylleri är 0.5 mg/l, eller 0.5 promille. Den senare gruppen berörs alltså inte av nyordningen.

Mer läsning

Annons