Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera anmälningar om nedskräpning

Anmälningar om nedskräpning kring sopstationer i Njurunda har ökat. Sedan årsskiftet har Näpo Syd tagit emot cirka 20 stycken. Morgan Norman på Näpo Syd i Kvissleby tycker det är svagt att inte folk kan sköta sin sophantering bättre.

Annons
Trots att det finns en soptipp i Svartvik envisas människor med att skräpa ned. De flesta anmälningarna kommer från Bredsands och Kvisslebys sopstationer.
Det här tar onödiga resurser från polisen. Folk gör sig skyldiga till brott mot miljöbalken, något de flesta kanske inte vet om. Grips nedskräparna blir det böter, säger Morgan Norman.
Det är Svensk Förpackning och Tidningsinsamling (FTI) som fungerar som sopspanare och polisanmäler nedskräpning kring våra återvinningsstationer.
Vi använder oss av pensionerade poliaer som spanare och de jobbar på timbasis hos oss. Det är en nationell verksamhet sedan 2001, säger Lars H Larson, regionsansvarig för FTI i Norrland.
FTI är ett samarbete mellan de sex materialbolagen Plastkretsen, Returwell, Svensk Kartongåtervinning, MetallKretsen, Pressretur och Svensk GlasÅtervinning.
Våra spanare jobbar på två sätt. Helt öppet med våra kläders emblem. Då ger de ofta råd om bästa möjliga sophantering. Men de jobbar även dolt och eftersom de har varit poliser vet de hur de ska handskas med någon person som gör något olagligt, säger Lars H Larson.
Spanarna tar registreringsnummret på bilen och gör en polisanmälan. Eftersom personen bryter mot miljöbalken kan det bli böter eller fängelse.

Mer läsning

Annons